‘Naast zonnepaneelproblemen, nu ook verkeersproblemen op de Wissingstraat.’

Dagelijks kunt u lezen op ons twitter account en onze website dat Hart voor Delft, dé Stadspartij steeds meer in beeld komt bij de Delftenaren.

Deze week in onze rubriek ‘thuis bij’ ging Coby de Koning, samen met Marcel Koelewijn, op bezoek  bij bewoners van de Wissingstraat. Nu niet vanwege zonnepanelen, maar op verzoek van de heer Lemonakis, want hij heeft een probleem met de verkeerssituatie op de Wissingstraat.

Hij legt ons uit dat hij de woning op Wissingstraat heeft gekocht vanwege de geplande verkeerssituatie, waarbij de gehele Wissingstraat autovrij zou worden. Tijdens de bouw zijn er wijzigingen aangebracht aan de invulling van het bestemmingsplan, waaronder de bouw van een gelijkvloerse parkeergarage voor de woningen aan de Van Tijenstraat, waardoor de Wissingstraat een woonerf werd, maar opeens wel toegankelijk voor auto’s.

De auto’s die uit de parkeergarage van de Van Tijenstraat komen zouden eigenlijk de wijk moeten verlaten via de Van Tijenstraat, maar in de praktijk blijkt dat ze de Wissingstraat gebruiken. Ook bezorgdiensten racen door de Wissingstraat, waarbij het wachten is op het eerste ongeluk met bijvoorbeeld spelende kinderen.

Doordat er geen snelheidsbeperkende maatregelen zijn genomen, want de Wissingstraat was in eerste aanleg bestemd als autovrije straat, is het een kaarsrechte straat waar de snelheid van auto’s behoorlijk kan oplopen.

Hart voor Delft vind het vreemd dat het oorspronkelijke bouwplan tussentijds is gewijzigd, waardoor de bewoners opeens geconfronteerd worden met doorgaand verkeer, in plaats van een autovrije straat en heeft schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder.

We hopen op een snel en gedegen antwoord van wethouder Huijsmans op onze vragen.
We houden u van de ontwikkelingen op de hoogte.

Zie hieronder de schriftelijke vragen die we aan de wethouder hebben gesteld:
________________________________________________________________________________________________________

Aan het college van Burgemeester en Wethouders

Delft, 1 december 2021,

Betreft: Schriftelijke vragen naar aanleiding van de verkeerssituatie Schoemaker Plantage (Wissingstraat/Tijenstraat/Van Embdenstraat).

Geacht College,

Op 14 juni 2021 stond erop op de lijst ingekomen stukken een burgerbrief onder documentnummer 21224476 met als onderwerp verkeerssituatie Schoemaker Plantage (Wissingstraat/Tijenstraat/Van Embdenstraat), zie bijlage.

Helaas heeft Hart voor Delft deze brief, net als de overige fracties, niet geagendeerd.

Nu hebben de bewoners opnieuw aan de bel getrokken. Hart voor Delft is naar de Wissingstraat gegaan en heeft de situatie uitgelegd gekregen en heeft, dat waar de bewoners zich druk om maken, waar kunnen nemen.

De bewoner(s) hebben eerder contact gehad met wethouder Huijsmans en via de mail met de burgemeester. Daarnaast hebben ook ambtenaren de situatie gezien. Er zijn een paar kleine aanpassingen gedaan, waaronder een beschermbeugel om de lantarenpalen heen. Helaas dus niet voldoende.

Of deze aanpassingen zijn gedaan voor of na de verstuurde burgerbrief, is Hart voor Delft onbekend.

De mooie plantenspiegels worden kapotgereden door de auto’s van de bewoners uit de Tijenstraat, die de Wissingstraat als uitvalbasis nemen. Daarnaast is een tussenliggende straat, als de Wissingstraat, verworden tot racebaan en voelen de bewoners zich genoodzaakt om hun kinderen binnen te houden om ongelukken te voorkomen.

Dit leidt bij onze fractie tot de volgende vragen.

Vraag 1: Hoe kan het dat, na een wijziging van de bouwsoort van de woningen aan de Tijenstraat, de  buurtbewoners nu met hun auto’s met hoge snelheid door de Wissingstraat, dat een woonerf is, heen rijden?

Vraag 2: Welke maatregelen heeft de wethouder in gedachten om de Wissingstraat veilig woongebied te maken, waarbij de kinderen in die straat weer veilig buiten kunnen spelen?

Vraag 3: Kan de wethouder wellicht de uitgang van de parkeergarage van de woningen aan de Tijenstraat ombuigen zodat deze gebruik gaan maken van logische uitgang via het Luxemburghof?
Daar staan nu een paar paaltjes die deze meest logische uitgang blokkeren. Hart voor Delft vind dit vreemd.

Vraag 4: Hart voor Delft vraagt zich af waarom de wethouder, als groot voorstander van groen en speelruimte in de woonstraten, na het ontvangen van de burgerbrief dit probleem niet direct heeft aangepakt? Kan de wethouder hier een duidelijk antwoord opgeven?

Vraag 5: Hart voor Delft vraagt de wethouder het probleem in dit kleine gebied Wissingstraat/Tijenstraat zo spoedig mogelijk op te lossen, zodat kinderen veilig op hun woonerf kunnen spelen.

Vraag 6: Hart voor Delft wil voor deze bewoners, van de wethouder horen, op welke termijn dit onveilige woonerf aangepakt gaat worden.

Wij zien de beantwoording op onze vragen met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fractie Hart voor Delft

Coby de Koning
Marcel Koelewijn.
________________________________________________________________________________________________________

Heeft u ook een situatie of een bericht dat u met ons wilt delen en wilt u dat wij bij u op bezoek komen om hierover te praten, stuur dan een email naar fractie@hartvoordelft.nl.

Coby de Koning
Marcel Koelewijn

Foto’s: Marcel Koelewijn.