Afgelopen jaar heb ik diverse keren aan de bel getrokken en foto’s gepubliceerd van fietswrakken die veelvuldig fiets parkeer plekken in beslag nemen. Hierdoor kunnen bezoekers aan bijvoorbeeld de apotheek aan de Nassaulaan en wijkcentrum in de Wippolder hun fiets niet normaal meer stallen. Afgelopen week zijn bijgevoegde foto’s genomen, die ik ook op social media heb gepubliceerd.

De reactie van gemeente is, dat als er een melding gedaan wordt van een fietswrak, deze fiets een label krijgt, wat in veel gevallen ook gebeurt. Wat mij daarbij verbaasd, is de 28 dagen dat dit label er aan blijft hangen en de eigenaar voor zover deze nog in dit wrak geïnteresseerd is, de tijd krijgt dit wrak weg te halen.

Onze fractie vindt deze 28 dagen veel te lang, vooral als de wrakken plekken bij de apotheek of wijkcentra bezetten, waardoor bezoekers daardoor hun fiets niet kwijt kunnen.

Dit is de reden geweest om schriftelijke vragen te stellen aan het college van B&W met als doel deze tijdslimiet drastisch in te korten. Wij hebben namelijk helemaal niets met mensen met een mentaliteit van gooi maar neer. Met de auto krijg je een forse boete bij verkeerd parkeren en bij fietsen mag je 28 dagen nadenken wat je er mee doet en dan mag het ook nog een wrak zijn.

Ik ben benieuwd naar de antwoorden, maar hoop dat het college van B&W, die het fietsen juist stimuleert. dit ook aanpakt, waar onze fractie natuurlijk op hoopt. Dat neemt niet weg dat de grens is bereikt als we dit als normaal gaan zien.

Hieronder de schriftelijke vragen die onze fractie aan het college van B&W heeft gesteld:

Schriftelijke vragen over termijn verwijderen fietswrakken in de stad,

Delft 17-11-2021

Onze fractie heeft het afgelopen jaar diverse keren bij de gemeente Delft geklaagd over de vele fietswrakken die door heel de stad de fiets parkeerplekken in beslag nemen. Afgelopen 3 maanden hebben we dit ook weer kenbaar gemaakt via de gemeente site of via social media.

In de meeste gevallen reageert de gemeente Delft alert en worden de fietswrakken voorzien van een label. Uit  een reactie van de gemeente Delft blijkt, dat na een melding inderdaad een wrak van een label wordt voorzien. Daarna blijft het wrak nog 28 dagen staan of liggen, voordat het verwijderd wordt. Dit houdt dus in dat de buurt of bewoners en ondernemers nog bijna een maand moeten accepteren dat de fietswrakken er staan of liggen.

Wat Hart voor Delft betreft is dit onacceptabel en tast ook het woongenot in de wijken aan. De fietswrakken zorgen voor veel irritatie bij bewoners van de wijken en is voor het aangezicht als het gaat om de leefbaarheid niet goed. Uit eigen waarneming blijkt dat het niet om incidenten gaat maar stadsbreed een groot probleem is.

Naar aanleiding hiervan hebben wij volgende vragen,

  • Is het college bereid om de 28 dagen die er staat voordat een wrak verwijderd wordt minimaal naar 14 dagen te veranderen? Zo nee waarom niet?
  • Is het college bereid dat als de fietswrakken bij apotheken, wijkcentra of  gezondheidscentra en andere locaties, waar veel bezoekers komen, deze termijn nog verder in te korten tot een week? Zo nee waarom niet?

Fractie Hart voor Delft
Bram Stoop

Foto´s: Bram Stoop