Al eerder publiceerden wij over de perikelen in de Klinkerbuurt (Schoemaker Plantage).

Naast de zonnepanelen die daar spontaan ontbrandden, zou er in de Wissingstraat ook nog een probleem zijn met het verkeer dat door de straat zou racen. Hierover hadden we contact met een bewoner van de Wissingstraat, die zijn probleem met ons heeft besproken en waarover we vervolgens een stuk op deze website hadden geplaatst.

Buurtbewoners waren echter geschrokken van ons verhaal. Zij herkenden zich niet in het verhaal. Ook voelden zij zich door het artikel, onheus bejegend. Waarom waren zij niet gehoord? Een aantal reageert op onze website. Deze reacties zijn echter niet op de site geplaatst, omdat er geen naam onderstond. Uiteraard hebben wij toen wel contact opgenomen met de reageerders.

Naar aanleiding van het artikel op onze website en de reacties van de buurtbewoners, over het rijgedrag in de buurt en daardoor onveilige situatie voor spelende kinderen in de Wissingstraat, zijn Coby de Koning en Marcel Koelewijn op 27 december in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van het bestuur van de beheervereniging van de parkeergarage aan de Van Tijenstraat.

Na het artikel op onze site en de vragen van Hart voor Delft aan de wethouder, heeft nog een groep raadsleden door de wijk gelopen. Dit allemaal na een oproep van één bewoner uit de Wissingstraat.

Terug naar het gesprek met de vertegenwoordiging van de beheervereniging van de parkeergarage. We hebben uitgelegd dat deze bewoner ondersteund werd door meerdere bewoners en daarvoor ook handtekeningen had verzameld en dat het niet alleen over het rijgedrag ging, maar over meerdere ‘tekortkomingen’ in de wijk met betrekking tot verkeersveiligheid en de oplossingen die daarvoor zijn aangereikt.

Vertegenwoordigers van het bestuur van de beheervereniging van de parkeergarage aan de Van Tijenstraat hebben contact gezocht met de desbetreffende buurtbewoner. Er zijn  gesprekken op gang gekomen. Zij hebben het verschil uitgelegd tussen autoluw en autovrij, dat blijkbaar voor sommigen niet helemaal duidelijk was bij de verkoop van de woningen.

De eerste plattegronden van de Schoemaker Plantage, als wijk in aanbouw, geven wel de indruk door de pijltjes die daarop getekend zijn. De uitgang  van het straatje Luxemburghof, is een fietsstraatje en te nauw om daar auto’s te laten rijden. De bewoners in de wijk plaatsen zelf hun auto ook voor de deur, om hun boodschappen uit te laden en daarna parkeren ze de auto op de daarvoor bestaande plekken in de wijk. Het was echter nooit de bedoeling dat de Wissingstraat autovrij zou zijn. Wel geven de vertegenwoordigers van de beheervereniging aan dat er door pakketbezorgers en boodschappenbezorgers vaak harder gereden wordt dan aangegeven. Hoe dit nu aan te pakken is moeilijk. In de wijk mag niet harder gereden worden dan 15 kilometer per uur. Maar dat is dan ook een taak van de gemeente, al hopen we wel dat dit dan wel in samenspraak gaat met de bewoners.

Een ander probleem, waar de eigenaren van de parkeergarage tegen aanlopen, is de POET-regeling, dat staat voor ‘Parkeren Op Eigen Terrein’. Wanneer de eigenaren hun auto in de parkeergarage geparkeerd hebben staan, per auto is hier de norm 1.4 parkeerplek, kan daar geen bezoeker meer  staan. Mede door de coronamaatregelen en met het vele thuiswerken, staan er ook meer auto’s van eigenaren op hun eigen parkeerplek. Hierdoor zijn er nog minder parkeerplekken in de garage voor bezoekers. Wanneer er een verjaardag is of een ander feestje, kom je al gauw plekken tekort.

Wanneer de bewoners hun bezoekers in de parkeergarage laten parkeren, komt het voor dat zij zelf hun auto in de garage niet kwijt kunnen en moeten ze in de buurt 4,50 per uur gaan betalen, terwijl ze een eigen parkeerplek hebben, maar waar de auto van de bezoekers van de buren die een feestje geven op staan.

De vreemde tegenstelling is dat de buurtbewoners, die geen parkeergarage hebben en dus op straat parkeren, een 1ste en 2de parkeervergunning met de daarbij behorende bezoekerskaart kunnen aanvragen. Zij kunnen in principe dus, naast hun eigen 2 auto’s, ook gebruik maken van de bezoekerskaart en daar hun bezoekers laten parkeren (1 tot 10 bezoekers, tot 600 uur per jaar)

Maar wat als je, als eigenaar in de Van Tijenstraat geen auto, dus ook geen eigen parkeerplaats hebt en je bezoekers wilt laten parkeren? Helaas, dan krijg je ook geen bezoekerskaart.

De bewoners van de Van Tijenstraat zouden graag een bezoekerskaart willen hebben, om zo hun bezoek legaal te kunnen laten parkeren, net zoals de bewoners in de buurt. Dat dit niet kan voelt voor deze mensen als een rechtsongelijkheid.

De wethouder geeft in haar brief van 26 oktober 2021 (kenmerk 4669341), de terugkoppeling van het gesprek weer. Ook is er beloofd actief naar een oplossing te zoeken. Uit de conclusie in deze brief lijkt dat het actief zoeken naar een oplossing een ver van haar bed show wordt.

De bewoners wachten nu nog op een officieel besluit van de wethouder op hun verzoek van 27 mei, dit hebben ze nog niet gehad. Vanuit Hart voor Delft zullen we dit kritisch blijven volgen.

Coby de Koning
Marcel Koelewijn.