‘Shared space’ is de naam van een D66 speeltje dat overal in het land wordt ingevoerd waar D66 invloedrijk is. In veel van deze steden is dit D66 speeltje faliekant mislukt. Het grootste voorbeeld hiervan is de Grote Marktstraat in Den Haag.

Verkeerswethouder Robert van Asten aldaar, uiteraard van D66, drukt daar koste wat het kost, de mislukking door. Weer 10 miljoen euro is vrijgemaakt voor omleidingsroutes, omdat de wethouder geen fietsen door de Grote Marktstraat wil, want het is volgens hem een promenade met ‘internationale allure’. Daar is dus voor fietsers geen plaats.

Als lid van dezelfde club, is de Delftse verkeerswethouder Martina Huijsmans ook groot voorstander van ‘shared space’ en heeft dit, uiteraard met behulp van haar coalitiegenoten, op een sluwe wijze, die we van dit college gewend zijn, er door geloodst.

Op de Oude Langendijk wordt dus, in het kader van de ‘rode loper’, shared space ingevoerd. Ook hier is nu al sprake van omleidingsroutes die moeten worden aangelegd. D66 raadslid Boris van Overbeeke gaf in de commissievergadering al aan dat shared space op de Oude Langendijk zeer krap gaat worden. Voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld in een rolstoel, is er volgens Van Overbeeke dan ook geen plaats. Die moeten dan maar omrijden via de Markt, is zijn devies.

De belangenverenigingen binnenstad, Delfia Batavorum en de fietsersbond hebben allen aangegeven dat dit systeem niet werkt op de smalle gracht. Ook Hart voor Delft heeft hard gestreden om het college terug te sturen naar de tekentafel. Alleen het hekwerk langs de gracht hebben we kunnen redden van de destructieve sloopwoede van dit college. De Delftenaar heeft weer niet mogen meepraten, want dit college is niet zo van burgerparticipatie.

Kortom, Delft krijgt haar shared space op een te smalle gracht waar alle weggebruikers, volgens mislukt D66 recept, elkaar mega in de weg gaan zitten. En de Delftenaar mag dit betalen, ook als dit project uitloopt op een faliekante mislukking. Omdat D66 het wil.

Hart voor Delft
Marcel Koelewijn

Lees hier verder het artikel in het AD: https://www.ad.nl/den-haag/op-de-grote-marktstraat-hebben-hagenaars-meer-aan-fietspad-dan-aan-promenade-met-internationale-allure~a04f546b/?fbclid=IwAR1428cKX7FGvncAKBowEmZTwzh3ysOdXUTAMX448Z90_NrONxMn6WLm8RM