We schrijven 15 juli, de laatste Raadsvergadering voor het zomerreces. Een volle Delftse agenda met 15 moties en een enkel amendement. We starten om 19:00 uur, net je avondeten achter je kiezen en helaas geen tijd om uit te buiken.

Eén van de belangrijkste agendapunten voor Hart voor Delft op de agenda is de ‘Rode Loper’.

Hekwerk
In het herinrichtingsplan ‘Rode Loper’ van de gemeente, blijkt dat er geen plaats meer is voor het hekwerk langs de gracht aan de Oude Langendijk. De architect vindt het mooier om een ´vernieuwend´ ontwerp te maken en de cultuur historische waarde compleet te negeren.
Het hekwerk, dat er voor de Delftenaren altijd al was en dus bij het historische beeld van Delft hoort, zou in deze plannen verdwijnen.

Over een jaar of drie zouden er dan bomen voor het hekwerk in de plaats komen, want eerst moet de kade nog aangepakt worden. Maar slopen ging voor, om alvast de ‘Rode Loper’, na vele jaren van praten en geldgebrek (dat laatste heeft Delft nog steeds last van), gedeeltelijk aan te kunnen leggen.

‘Shared Space’
Daarnaast wordt ‘Shared Space’ op de Oude Langendijk toegepast. In Delft ook duidelijk een D66 speeltje. Een moderne, maar wel Nederlandse ‘uitvinding’, waar alle verkeersdeelnemers door elkaar gebruik maken van een bepaalde ruimte. Voor de Oude Langendijk betekent dit: voetgangers, fietsers, brommers, scooters, auto´s met ontheffing en toeleveranciers van de winkels, gaan gebruik maken van één ruimte zonder afscheiding van duidelijke lijnen of stoepranden.

Delftse stoepjes
Delft kent de Delftse stoepjes. Ondernemers, die deze stoepjes voor hun hotel of winkel weg halen, worden gesommeerd, tegen betaling van een boete, deze terug te brengen in de oude staat. Maar in het geval van de gemeenteplannen, verdwijnt het hekwerk van de Oude Langendijk en vervangt het de stoep en het weggedeelte, door rode stenen die enigszins verschillen in grote. Hieruit moet je dan als weggebruiker concluderen dat je of op het oude stoepgedeelte loopt, of op het oude weggedeelte. Conclusie; de gemeente hoeft zich blijkbaar niet aan de eigen regels te houden.

Maar met ‘Shared Space’ is het helemaal niet noodzakelijk om te weten waarop je loopt. Je mag en kan gebruik, maken van de gehele ruimte. In Delft en op de Oude Langendijk betekent dit dat je als voetganger voorrang krijgt op alle andere weggebruikers. Maar werkt dit ook zo?
Zie wat er gebeurd in de Jacob Gerritstraat, op de Brabantse Turfmarkt, of op de Hippolytusbuurt?

Snelheidsduivels
Als voetganger wordt je van de straat gereden. Bellen rinkelen als je niet vlug genoeg opzij springt. Links en rechts snellen snelle fietsen en scooters langs. Ze remmen niet af. Ze gaan ervan uit dat zij voorrang hebben en jij als voetganger betekent niets voor deze ‘snelheidsduivels’.
En dan zijn dit nog totaal andere straten van de oude binnenstad, dan de Oude Langendijk.
De Oude Langendijk wordt namelijk gezien als belangrijke noord-zuid verbinding voor ‘langzaam verkeer’ in Delft.

Zelfs de participatie ‘Delfts Doen’ pakte ook nog verkeerd uit. Op het moment dat de ‘Rode Loper’ opnieuw opgepakt werd, is er wel overleg gepleegd met de ondernemersclub van de binnenstad, maar niet met de diverse belangengroepen in de binnenstad, die zijn gewoon overgeslagen.

Conclusie: Het Delftse plan van de gemeente, om de Oude Langendijk te gaan herinrichten, heeft de plank volledig misgeslagen.

Terug naar de raadsvergadering                                                                                                                    Namens Hart voor Delft heeft Coby de Koning een motie ingediend, waarin gepleit werd om het hekwerk langs de gracht, wij noemen het de Balustrade, op de Oude Langendijk voor de stad te behouden. Dit hekwerk is niet voor niets door vroegere bestuurders van Delft besloten te plaatsen.  Daarnaast wil Hart voor Delft dat het herinrichtingsplan opnieuw bekeken wordt en de belangengroepen en bewoners ook worden meegenomen in de participatie.

Beperking
‘Shared Space’ is volgens Veilig Verkeer Nederland niet raadzaam om langs grachten in te voeren.      Het blad Binnenlandsbestuur pleit ook dat ‘Shared Space’ niet voor elk gebied een goed plan is.  Invaliden en ouderen hebben geen goed overzicht in het gebied, wanneer ze van de ene naar de andere kant van de straat willen en worden daardoor vaak onzeker.
Volgens D66 kunnen deze mensen dan beter via de Markt of een van de steegjes vanaf de Koornmarkt hun weg vervolgen. Dus D66 beperkt mensen met een beperking blijkbaar in hun bewegingsvrijheid!

Steeds meer steden in Nederland draaien hun ‘Shared Space’ systeem terug. Eén van de mislukte pogingen dichtbij huis is de Grote Marktstraat in Den Haag. Het blijkt dus voor veel verschillende ‘ruimten’ niet te werken.

Toezegging van de wethouder
De wethouder heeft toegezegd het hekwerk, ofwel de Balustrade aan de Oude Langendijk definitief te laten staan, of anders opnieuw naar de raad terug te komen met gewijzigde plannen.
Het ‘Shared Space’ plan werd helaas niet ingetrokken, wel wilde de wethouder kijken of er door middel van de bestrating een duidelijker beeld kwam voor langzaam verkeer en voetgangers. Afsluiten voor verkeer tijdens drukke dagen, zoals op donderdag en zaterdag, de warenmarktdagen, wordt niet overwogen.

De gemeente gaat wel overleggen met de ondernemer van Dönerzaak over de scooters voor de thuisbezorging. Deze nemen veel plek in en passen niet in het herinrichtingsbeeld.
Helaas geen volledig aangenomen motie, maar wel met belangrijke toezeggingen die genoteerd zijn.

Coby de Koning.