Hart voor Delft is afgelopen jaar gestart met het item ´THUIS BIJ.´
Onze lijsttrekker gaat dan een gesprek aan met bewoners en hoort graag wat er speelt in hun wijk. Meestal gaat er ook nog een raadslid of toekomstig raadslid met hem mee.
De dingen die besproken worden kunnen natuurlijk positieve dingen zijn, maar ook negatieve. Belangrijk voor Hart voor Delft is dat we van de bewoners van de stad horen wat er wel of niet goed gaat in hun wijk.
Maandag 10 januari zaten Bram en Lisette op de bank bij bewoners van de wijk Wippolder. We praatten over studentenoverlast of beter gezegd studententerreur. Natuurlijk willen we niet alle studenten over een kam scheren. Er zijn veel studenten die begrijpen dat wonen in een woonwijk betekent dat je probeert een goede buur te zijn. Maar bij de studenten waar het hier over gaat zit dat anders.
In de Wippolder is een groot deel van de woningen verkamerd. Wat betekent dit voor de wijk?
De studenten leven een studentenleven midden in een woonwijk. Het studentenleven begint doorgaans in de namiddag vanaf een uurtje of 4. En dan gaat het door tot diep in de nacht met praten, muziek, drinken, lopen, schreeuwen en zingen. Als buren hen op dit gedrag aanspreken, volgen er vaak agressieve reacties en wordt er verder niks gedaan om de overlast te verminderen.
Bewoners weten zich zo langzamerhand geen raad meer. En het gaat dus niet om één huis waar het dagelijks leefritme van de buren uit de pas loopt, nee bijna iedereen in de Wippolder heeft naaste buren, overburen, of achterburen waar dit plaatsvindt. Er zijn verscheidene bewoners inmiddels vertrokken uit de buurt, omdat ze het niet meer zagen zitten. Het groeit ze boven het hoofd en voelen zich vervreemd van hun woonomgeving. Met passanten als buren, die er maar korte tijd wonen en met wie weinig buurtgevoel ontwikkeld kan worden.
De bewoners hebben een 10-puntenplan gemaakt tegen de overlast. Eruit springt het idee om hotspots waar de overlast geconcentreerd is gericht aan te pakken. En ook zelfbewoningsplicht, het aanspreken van huisbazen en makelaars en de TU wijzen op hun verantwoordelijkheid als goede buur, zijn belangrijke punten. (Note van de redactie: De namen van de betrokken bewoners zijn bekend bij de lijsttrekker).
Hart voor Delft wil het studentenleven meer op de campus concentreren en duidelijke afspraken maken over onze woonwijken.
Lisette De Jongh Swemer.
Laat een reactie achter