Hart voor Delft fractievoorzitter Bram Stoop en raadslid Coby de Koning volgen al ruime tijd de ontwikkelingen van de zelf ontbrandende zonnepanelen in de Wissingstraat.

Lees hier verder het artikel in de Telegraaf van dinsdag 28 september:

Angst onder bewoners nieuwbouwwijk

DELFT- Bewoners van de nieuwe wijk ’Schoemaker Plantage’ in Delft zijn in rep en roer nu in de zonnepanelen van hun duurzame woningen diverse keren brand is uitgebroken. Nadat het op een van de adressen vrijdag opnieuw raak was, zijn de panelen van drie huizen maandag uit voorzorg verwijderd. Bouwer BAM Wonen heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

De wijk ’Schoemaker Plantage’, die bestaat uit de Klinkerbuurt en (toekomstige) Grasbuurt is het paradepaardje van duurzaam Delft en van wethouder Stephan Brandligt. De Nul-op-de-Meter-woningen in de stijl van de Nieuwe Delftse School hebben een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, bodemwarmtepomp en als klap op de vuurpijl zonnepanelen. De wijk komt echter in een ander daglicht te staan nu de brandweer in korte tijd ettelijke keren moest uitrukken voor een dakbrand.

Vijf incidenten

Volgens een woordvoerder van de buurtbewoners zijn er tot nu toe vijf incidenten geweest, waarbij de bewoners van een huis aan de Wissingstraat het zwaarst gedupeerd zijn. Sinds de eerste brand medio augustus, waarbij een deel van het dak en de dakkapel wegsmolten, zit het gezin op een adres elders. „Mensen zijn ongerust en zagen het tot nu toe als een incident. Maar dat begint wel steeds lastiger te worden”, zegt de Delftenaar, die anoniem wil blijven. Een andere buurtbewoner heeft inmiddels een eigen warmtecamera ingezet, waarmee ’hotspots’ in de zonnepanelen opgespoord kunnen worden.

De fractie Hart voor Delft zegt zich grote zorgen te maken. „Er wordt met mensenlevens gespeeld”, vinden Bram Stoop en Coby de Koning. De partij heeft na de recente brand opnieuw schriftelijke vragen gesteld en vraagt zich af hoe het kan dat het onderzoek nog steeds niet is afgerond. „De wethouder heeft eerder aangegeven dat het zijn verantwoordelijkheid niet is, maar het gaat hier wel om de veiligheid van onze inwoners.”

De bouwer, BAM Wonen, laat weten ’alles in het werk te stellen om te achterhalen wat de oorzaak is’. „Zodra de uitkomsten van de diverse onderzoeken bekend zijn zullen we alle noodzakelijke maatregelen treffen om de veiligheid van de bewoners te kunnen garanderen. Want dat heeft onze hoogste prioriteit”, aldus een woordvoerder, die aangeeft dat nog wordt bekeken of de panelen van andere woningen ook verwijderd moeten worden. Het bedrijf benadrukt dat de woningen in de toekomstige Grasbuurt ’van een ander type’ zullen zijn.

Bron: Telegraaf, Marieke van Essen
Foto: Bram Stoop