Hart voor Delft hoort graag wat de Delftenaar beweegt. Dit keer een ingezonden brief van Aïsha Sriram over wijkcentrum De Vleugel.

Beste fractie van Hart voor Delft, 

Wijkcentrum De Vleugel in Poptahof is een prachtig pand wat rond 2008 met veel poeha geopend werd. Alles was mogelijk. Er waren veel activiteiten voor bewoners, een jeugdhonk en de openingstijden waren ruim.

Wanneer je nu naar binnen loopt, zie je daar niets van terug. Het jeugdhonk is in de private verhuur. De gehele rechterflank van het gebouw is ingenomen door ondernemers in de gezondheidszorg.
En de activiteiten? Tja, er is slechts één bewoner die daar nog wat organiseert, nl. naailessen.
De overige activiteiten worden georganiseerd door Delft voor Elkaar.

Het wijkcentrum is geworden tot een ordinair zalencentrum en dependance voor Delft voor Elkaar. Als bewoner van Poptahof voel ik me daar niet welkom. Er is geen aanbod voor mij of voor mijn dochter.

Zelf ben ik een actief bewoner in de buurt en betrokken bij bewonersinitiatief PoptaKids in de Action!

Toen we net begonnen waren, had ik het plan gevat naast onze activiteiten in de openlucht ook binnen activiteiten te organiseren in de schoolvakanties. Dit wilde ik in Wijkcentrum De Vleugel organiseren, gezien dit activiteiten waren voor kinderen van Poptahof.

Toen ik op de website ging kijken naar de beschikbaarheid van de zalen, leek helemaal niks beschikbaar te zijn. In de wandelgangen hoorde ik ook dat het wijkcentrum helemaal niet in de schoolvakanties geopend is en in het weekend dicht!

Een wijkcentrum bedoeld voor bewoners is niet open in de schoolvakanties of weekenden?
Schiet mij maar lek.

Na deze bizarre gewaarwording heb ik De Vleugel links laten liggen, totdat ik deze week weer op zoek was naar een locatie voor iets in de wijk Poptahof. Ben door schade en schande wijzer geworden met budgetteren en besparen, ben daarnaast ook pedagoog en had het plan gevat om dat wat ik geleerd heb over te dragen op de moeders van Poptahof.

Financiële redzaamheid is iets wat de gemeente ook belangrijk vindt, gezien dit financiële problemen en schulden voorkomt. Met een laagdrempelige workshop hoopte ik iets aan die financiële redzaamheid toe te voegen in een gebied wat een hotspot is voor schulden.

Wijkcentrum de Vleugel zag ik als de ideale plek om deze workshop te organiseren. De ideale dag is zondag, gezien dat een dag is waarop de meeste moeders vrij zijn. Doordeweeks overdag mis je vaak de werkende moeders en wilde met mijn workshop ook juist hen bereiken.

Bijna tegen beter weten in heb ik contact opgenomen met de beheerder van De Vleugel en kreeg het volgende van hem te horen: “Wijkcentrum De Vleugel is alleen geopend maandag tot en met donderdag. Er zijn geen uitzonderingen te maken. De vrijwilligers die vanuit Werkse tewerkgesteld worden in de Vleugel mogen niet in het weekend werken.”

Mijn buurvrouw is een van die vrijwilligers. De enige die zelf nog een activiteit verzorgd in het wijkcentrum. Ik ken haar en weet zeker dat zij tijd voor me vrijmaakt om die zaal te openen. Toen ik dit voorstelde aan de beheerder gaf hij me aan dat dit ook niet mogelijk is, vanwege de regels van Werkse. Mijn broek zakte af en was eerlijk waar behoorlijk over de zeik.

Wijkcentrum de Vleugel is dermate dood bezuinigd, dat het bijna volledig draait op vrijwilligers.

Wat verwacht de gemeente nou eigenlijk van actieve en ondernemende bewoners die iets van hun kennis willen overdragen om het welzijn van andere Delftenaren te bevorderen?

Zelf naar zo’n workshop gaan, daar een klein bedrag voor betalen en dan vervolgens mooie resultaten uit behalen, wat denk je dat dit kan betekenen voor iemand? Dat is precies wat redzaamheid is.

Blijkbaar mag dat alleen maar maandag tot en met donderdag. Dat is echt te triest voor woorden.

Bij deze zijn mij een aantal dingen opgevallen:
– Onbetaalde vrijwilligers van Werkse lopen daar van maandag tot en met donderdag.
– Commerciële partijen betalen huur en nemen ruimtes in die eigenlijk voor bewoners bestemd zijn.

Bewoners krijgen nee te horen wanneer ze iets vrijdag tot en met zondag willen organiseren.
Wat gebeurt er hier? Er klopt iets niet. Waar is dit wijkcentrum eigenlijk voor opgezet? Waar gaat dit over?

Mijn vragen hierbij zijn:
– moeten deze ondernemers niet gewoon een bedrijfspand huren in plaats van ruimte in te nemen in een wijkcentrum?
– er komt huur binnen, kunnen er niet meer betaalde krachten ingezet worden?
– kunnen bewoners niet gewoon sleutelhouder worden, zodat het pand de hele week beschikbaar is en zo meer georganiseerd kan worden?

Mijn hoop is dat u mijn brief kan plaatsen op de website van Hart voor Delft zodat het bekend wordt wat er geworden is van een wijkcentrum wat eigenlijk voor de bewoners was.

Met vriendelijke groet,
Aïsha Sriram

Contactgegevens bekend bij de fractievoorzitter.