Het Rijk en de Provincie Zuid-Holland hebben besloten een warmtenet van de petrochemische industrie in Rotterdam naar Den Haag  te laten lopen, dwars door Delft. Via het Tanthof en de Beatrixlaan naar Rijswijk en verder door naar Den Haag. De vervuiling die anders via de schoorstenen naar buiten wordt afgevoerd, gaat nu tegen betaling de buizen in, om wijken in Den Haag te voorzien van warmte.

De Provincie Zuid-Holland heeft drie informatiebijeenkomsten via teams gehouden. Eentje was in Delft. Hier is weinig publiciteit aan gegeven, sterker nog,  deze is zeker niet opgevallen.

Een plan dat voor Delft via twee kanalen loopt. Eén via de Provincie Zuid-Holland en één die Delft aan gaat.

Voor dit plan worden niet alleen heel veel bomen omgezaagd, hoogstwaarschijnlijk zo’n 200, maar daarnaast ook nog struiken, plantsoenen en grasland. Ook drukke wegen worden open gebroken, waardoor dus ook veel verkeershinder door omleidingen en geluidshinder ontstaat. Niet voor een paar weken, maar voor een aantal maanden tot enkele jaren. Dan moet er ook nog speciaal een oplossing bedacht worden voor de Buitenwatersloot. We vragen ons af waarom dit plan niet gewoon langs de A4 loopt!

Als Delftenaren mogen we van dit plan ‘meegenieten’. Er is niet veel tegen in te brengen. De Provincie Zuid-Holland heeft in Delft op Zondag het traject van deze WarmtelinQ in beeld gebracht en voor welk onderdeel er voor de werkzaamheden bij de diverse gemeente een vergunning aangevraagd kon worden. Daarnaast werd geschreven dat er zienswijzen ingediend konden worden voor 29 april van dit jaar. Aan het college van Delft werd gevraagd om een zienswijze in te dienen. Het college heeft dit geweigerd. Nu heeft de gemeenteraad van Delft een zienswijze ingediend. Een zienswijze die naar de mening van Hart voor Delft eigenlijk te zacht is. De reden waarom we wel akkoord zijn gegaan met deze zienswijze, is dat het indienen van een zienswijze die door alle partijen van de gemeenteraad wordt ondersteund, meer impact heeft.

Op de vraag van Hart voor Delft aan de verantwoordelijk wethouder wat dit voor Delft zou opleveren, zoals precario inkomsten op ondergrondse buizen en kabels, antwoorde wethouder Brandligt met glinsterende ogen: We mogen warmte aftappen. Met andere woorden; de Provincie kan gratis haar gang gaan in de Delftse bodem.

Aftappen wat is dat nu weer? Nee, hier wordt geen biertje mee bedoeld. Delft mag via dwarsverbindingen van de grote transportbuizen, de vervuilde warmte aftappen via buizen en die laten aansluiten op Delftse huizen en appartementen, zodat de huizen en appartementen van de Delftse bewoner in de omliggende wijken voorzien gaan worden van warmte door stoom wat vervoerd word door water.

De 4 woningcorporaties hebben daar een voordelig contract voor afgesloten, zo werd aan Hart voor Delft medegedeeld. Helaas kreeg Hart voor Delft geen antwoord op de vraag wat dit in financieel opzicht voor de Delftse burger zou gaan betekenen.                                                                                        “Dat is een zaak van de woningcorporaties”, aldus wethouder Brandligt. Maar die laten tot nu toe niets van zich horen.

Hart voor Delft wil duidelijk laten weten dat dit voor de Delftse burger kosten neutraal moeten zijn, ofwel dat het geen kostenstijgingen met zich mee moet brengen. Het moet niet zo zijn dat de Delftenaar ineens een rekening krijgt waaruit blijkt dat er 600 euro of meer betaald moet worden dan de aansluiting op het gasnet. Belangrijk om dat vooraf te weten want de gasbuizen verdwijnen met de aanleg van het warmtenet.

Wanneer de Delftenaar niet aan WarmtelinQ aangesloten wil worden, kan men daarvoor kiezen. Weet wel dat de gasaansluiting uiteindelijk opgeheven gaat worden. Je kunt dan alleen nog met elektriciteit je huis of appartement verwarmen, douchen en koken.

Wat ook opvalt is dat de Delftenaar, in het gebied van het warmtenet, geen eigen energieleverancier meer kan kiezen. WarmtelinQ wordt voor dit gebied een monopolist en kan daarmee de tarieven bepalen. Daarnaast krijgen de woningcorporaties ook financiële steun om hieraan mee te doen. Maar wat krijgt de burger? Als je veel berichten uit het land waar al WarmtelinQ toegepast wordt mag geloven, gaat men er geld op toeleggen en men wordt niet gehoord als de warmte niet toereikend is en vervolgens in de kou zit.

Wat als er wat gebeurt met het warmtenet? Bij storingen of lekkages? Blijft de warmte dan constant?    Wat gebeurd er in de omgeving van het lek? Veel kokend water over het land of de straat?

Op Delfts grondgebied (hoek Laan der Verenigde Naties en Sadatweg/Lagosweg) moet een pomp komen om het water op temperatuur te houden. Daar moet nog een vergunning voor afgegeven worden.

Tja Delft moet voor 2050 energieneutraal zijn, maar of dit plan daartoe bijdraagt of op een manier die voor de Delftenaar te betalen is? Hart voor Delft houdt met dit plan haar ‘hart’ vast.

Een oplossing met waterstof als energiebron, daar wil wethouder Brandligt niet aan. Redenen hiervoor zijn dat waterstof nog in de kinderschoenen staat en nog veel te duur zou zijn, aldus de wethouder. Maar is dat wel zo?

Gelukkig niet voor fabrikant Remeha, die waterstofketels ontwikkeld die, binnen een paar jaar, te koop zijn voor een prijs waarvoor je nu een combi CV koopt. En in Utrecht draait al een wijk op waterstof. Niks geen grote buizen in de grond, niks opengooien van straten, niks bomen kappen en plantsoenen rooien, maar juist waterstof kan via de gewone, bestaande gasleidingen getransporteerd worden. Wat een rust geeft dit idee. Ga dus eerst waterstof met gas vermengen. Ketels tot 12 jaar oud kunnen dit aan, dat is al uitgetest. Waarom waterstof tegenhouden en dure buizen met gesubsidieerde vervuilde lucht in de grond aanleggen?

Coby de Koning.