De gemeenteraad van Delft is akkoord met het plan om 84 flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen aan de Mozartlaan te bouwen. Ook is een ruime meerderheid voor verlenging en uitbreiding van de asielopvang op het terrein van de TU. Een voorstel om de Oekraïners op de campus op te vangen en de flexwoningen te gebruiken voor Delftse woningzoekenden kreeg weinig steun.

Vluchtelingen
Over de plannen van de gemeente om tijdelijke flexwoningen te plaatsen op oude voetbalvelden aan de Mozartlaan is de afgelopen weken veel te doen geweest. De huizen zijn bedoeld voor zo’n 200 Oekraïense vluchtelingen. Oppositiepartij Hart voor Delft heeft liever dat het stadsbestuur voorrang geeft aan eigen woningzoekenden, die vanwege de woningcrisis moeilijk aan een woning kunnen komen. De partij zegt niet tegen de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne te zijn, maar wil dat die naar de tijdelijke asielopvang op het terrein van de TU Delft gaan. Daar worden nu 200 vluchtelingen uit andere landen gehuisvest.

Buitenhof
Maar de gemeenteraad van Delft staat achter het plan van het stadsbestuur om deze groep vanaf begin 2023 drie jaar lang onder te brengen in flexwoningen in de wijk Buitenhof. Daarna zullen deze woningen worden gebruikt voor andere groepen. VVD en Hart voor Delft hadden liever gezien dat deze woningen op het terrein van de TU Delft neergezet zouden worden, waar Delft sinds september dit jaar 220 asielzoekers huisvest in de noodopvang aan het Manderspark. Aanvankelijk was dit voor de duur van vijf maanden, maar het COA heeft de gemeente gevraagd die looptijd te verlengen tot vijf jaar en de capaciteit te verhogen met nog eens 200 plekken.

Het college staat achter de uitbreiding van de asielopvang. Alle fracties spraken zich tijdens de raadsvergadering ook uit voor verlenging van de noodopvang. Alleen voelen VVD en Hart voor Delft niks voor een uitbreiding. Zij vinden dat de gemeente al genoeg asielzoekers opvangt. Dit leverde verontwaardigde reacties op van de andere fracties, die juist vinden dat Delft in het verleden te weinig heeft gedaan op dit punt. ,,Sommigen vergeten dat het oorlog is’’, zei Bo Verduin (STIP). Het is juist fijn voor al die moeder met kinderen dat ze hier een dak boven hun hoofd kunnen krijgen, aldus het raadslid.

Hoop
CDA’er Frank Visser valt op dat de oppositiepartijen vaak asielzoekers, statushouders en Oekraïense vluchtelingen op een hoop gooien, terwijl het om drie verschillende groepen gaat. ,,Dat vraagt echt om maatwerk en verschillende oplossingen.’’

Wethouder Joëlle Gooijer (ChristenUnie) legde in de raad uit dat de Oekraïense vluchtelingen aan aparte status hebben gekregen van de Europese commissie. Die kunnen dus niet op dezelfde locatie worden gehuisvest als de andere asielzoekers, aldus de bestuurder. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Oekraïners, terwijl de opvang van andere vluchtelingen in handen is van het COA. Zij is ervan overtuigd dat de uitbreiding van de opvang op het terrein van de TU Delft er ook voor zal zorgen dat de kwaliteit van de opvang omhooggaat.

Weerstand
De wethouder is blij met de brede politieke steun om de asielopvang open te houden en uit te breiden. Ook in de directe omgeving is niemand hier op tegen, merkt zij. ,,We hebben geen enkele reactie gekregen.’’ SP’er Joost van der Sluis vindt een participatietraject, zoals voorgesteld door Hart voor Delft, ook overbodig. ,,Deze plek is prima geschikt voor asielzoekers. Ik heb ook geen signalen dat er weerstand is.
’’Fractievoorzitter Bram Stoop van Hart voor Delft vult aan: “Signalen ontvangen uit de samenleving hoor je alleen maar als je ook luistert naar de samenleving.”

De verhuizing van de Oekraïners naar de Mozartlaan, heeft volgens de gemeente nog een ander voordeel. De Marcushof, waar de vluchtelingen nu zitten, kan dan worden gebruikt voor de huisvesting van senioren.

Bron: AD Delft
Foto: Fred Leeflang