Tanthof Oost, volgens velen één van de fijnste wijken om te wonen in Delft. Het is een groene en zeer kindvriendelijke wijk en samen met Tanthof West de grootste wijk in Delft.

Het Abtswoudsepark is een open en groen gebied pal naast de wijk. Er staan nog enkele boerderijen uit de vorige eeuw en er is ook nog een actief melkveebedrijf. De weg Abtswoude splitst de wijk in twee delen: Tanthof Oost en Tanthof West.

Woningen
Het Tanthof, gebouwd in de jaren ’70, is een gezinswijk met veel laagbouw en groen. Er woonden jarenlang veel jonge gezinnen met kinderen. De huidige woningvoorraad sluit echter niet meer goed aan bij de vraag.

Er is inmiddels een tekort aan middeldure woningen en er zijn te weinig seniorenwoningen, waardoor er geen goede doorstroming is en er dus niet voldoende betaalbare woningen vrijkomen voor Delftse gezinnen of voor starters die een gezin willen stichten.

Senioren
In Tanthof Oost wonen veel senioren, die hun gezin in de wijk hebben grootgebracht en nog in deze eengezinswoningen wonen. Velen van hen willen graag doorstromen naar een (gelijkvloerse) levensloopbestendige woning, maar ze willen wel in de wijk blijven wonen, vaak vanwege hun sociaal netwerk zoals buren, winkels e.d.

Door het tekort aan deze type woningen, komt de doorstroming niet op gang. Hart voor Delft wil zich inspannen deze doorstroming op gang te brengen. Wij gaan er voor pleiten, dat u als Delftenaar voorrang krijgt op de woningmarkt in Delft en niet meer de concurrentie hoeft aan te gaan met bewoners van andere gemeenten in de regio.

Ook onderhoud aan stoepen en straten dient verbeterd te worden, met name voor de senioren die wat slechter ter been zijn.

Wijkcentrum
Jongerencentrum The Border zit in het Tanthof. Hart voor Delft heeft zich ingespannen de Border open te houden en met succes. Patrick Verbaan en zijn vrijwilligers zorgen op uitstekende wijze voor de opvang en zorg voor de jongeren in de wijk met allerlei activiteiten.

Dit heeft een zeer duidelijke en essentiële functie, waarvoor de gemeente wel voor moet blijven zorgen, door ze op zoveel mogelijke manieren te blijven steunen. Hart voor Delft zit hier bovenop en houdt dit goed in de gaten.

Inspraak
Zoals in heel Delft is er een gemeenschappelijke aandachtspunt: Het gebrek aan participatie, ofwel inspraak vanuit het stadsbestuur. Er zijn de afgelopen jaren veel besluiten genomen die best veel invloed hebben op het dagelijkse leven van bewoners.

Ook in het Tanthof blijkt uit onderzoek, dat de bewoners niet het gevoel hebben te worden gehoord door de gemeente. Het stadsbestuur communiceert alleen naar de bewoners toe en lijkt maar moeilijk te kunnen luisteren. Dit moet veranderen, Hart voor Delft maakt zich al tijden sterk voor inspraak en beginspraak door en voor Delftenaren.

Veiligheid
Alhoewel de meeste bewoners tevreden zijn met de veiligheid in de wijk, zijn er mensen die hebben aangegeven zich toch niet geheel veilig te voelen. Dit is een belangrijk punt, want de gemeente is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de zorg voor veiligheid. Een wijkgerichte, of zelfs buurtgerichte aanpak op dit punt is dus zeer van belang. Meer blauw op straat moet zorgen voor een veilig gevoel.

Scholen
Op 11 januari 2021 deelde de gemeente mee dat er een streep werd gezet door het plan om drie nieuwe scholen op één centrale locatie te bouwen. Gekozen is voor twee bestaande onderwijslocaties: één school in Tanthof-Oost (Lepelaarstraat) en één school in Tanthof-West (Bikolaan). Hier hadden wij ons sterk voor gemaakt en niet alleen wij, bekennen wij eerlijk, maar meerdere politieke partijen in Delft, samen waren wij sterk.

Het is geweldig dat de kinderboerderij en waterspeeltuin nu niet meer in hun voortbestaan worden bedreigd.

De uitwerking van de scholen gaat in het voorjaar van start en de gemeente zal samen met de schoolbesturen een klankbordgroep samenstellen, met daarin alle betrokken partijen. Hart voor Delft zal dit participatie en inspraaktraject goed volgen en over de schouders meekijken, zodat de belangen van de kinderen en ouders goed bewaakt wordt.

Leefbaarheid en groen
Uw wijk is weliswaar één van de groenste Delftse wijken, maar dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Om de wijk leefbaar en groen te houden is onderhoud nodig. Hart voor Delft kiest voor een goed onderhoudsplan voor het stedelijk groen, om uw wijk ook leefbaar en groen te houden.

Ook voor Tanthof Oost geldt dus:

Het is tijd voor verandering, het is tijd voor Hart voor Delft.