Hart voor Delft heeft al langer aandacht voor Theater De Veste, juist omdat we een theater voor Delft uiterst belangrijk vinden.

Exploitatietekort
Het Theater heeft echter een groot exploitatietekort in 2023 en voor de komende jaren als hier niet iets aan gedaan wordt. Naast een exploitatietekort heeft het theater ook financiële moeite met het onderhoud van het gebouw. De gemeentelijke subsidie die het theater ontvangt, wordt nu grotendeels gebruikt voor het grootonderhoud, terwijl dit eigenlijk gedaan dient te worden door de gemeente.

In de Raadsvergadering van 30 juni heeft Hart voor Delft een motie ingediend samen met de oppositiepartijen VVD, CDA, SP, Volt en OD en de coalitiepartijen GroenLinks en D66.
Deze motie had als doelstelling voor het theater meer zekerheid te krijgen in haar voortbestaan.

Nieuw theater?
In het coalitieakkoord en in de Kaderbrief wordt met maar één enkele zin aandacht aan het theater gegeven.  Dat verdient het theater niet. De motie draagt het stadsbestuur op om vóór het kerstreces 2022 een oplossing aan te dragen voor het exploitatietekort en uiterlijk voor het zomerreces van 2023 een stappenplan te onderzoeken, waarbij of; er een nieuw theater gebouwd kan worden, zodat het theater grotere gezelschappen kan aantrekken en zodoende uit het exploitatietekort kan komen, of dat grootonderhoud aan het huidige theater volstaat.

Intussen is er wel (financiële) aandacht voor Lumen, het Prinsenhof en het Rietveld theater, die bij elkaar meerdere miljoenen steun en garanties van de gemeente hebben ontvangen en staat Theater De Veste ver onder aan de subsidieladder. Het Theater is van ons allemaal. Buiten optredens van groepen van de VAK, de TU en diverse bedrijven, waaronder bijvoorbeeld De Laatste Eer, die het theater afhuren voor bedrijfsbijeenkomsten, zorgt het theater voor lunchconcerten en uiteraard optredens van diverse artiesten Het programma waarmee het theater haar 20-jarig bestaan samen vierde met de stad, gaf het theater duidelijk haar bestaansrecht

Toezegging van de wethouder
De wethouder had moeite met de motie, omdat het theater al zijn aandacht had en er gesprekken met het theater gevoerd werden. Wel omarmde hij de motie, maar vond ook dat de motie hierdoor overbodig was. De enkele zinnen in het coalitieakkoord en in de kaderbrief betekende volgens hem meer. Helaas stond dat er niet. Hierdoor waren de indienende partijen het hiermee niet eens.

Wanneer de wethouder de toezegging zou doen om, voor het aankomend kerstreces, met een oplossing voor het exploitatietekort in 2022 te komen en eventueel voor het zomerreces in 2023 met een plan voor een nieuw theater of grootonderhoud van het huidige gebouw zou komen, dan zou de motie ingetrokken kunnen worden.

Motie
Schoorvoetend kwam de wethouder met de toezeggingen. Ook de vervolgvraag om de Raad op de hoogte te houden van de vorderingen werd toegezegd. Op dat moment waren er voldoende toezeggingen en werd de motie ingetrokken.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Coby de Koning.