Ruim zestig jaar lang had hij enorm veel plezier met zijn hobby: miniatuurversies bouwen van bekende kerken en torens. Nu moet Chris van der Sman (88) uit Nootdorp noodgedwongen stoppen vanwege oogproblemen. Gelukkig krijgen een aantal van zijn bouwwerken wel een mooie bestemming. Zo gaat de kleine Domtoren binnenkort naar Utrecht.

Nootdorp
Een paar weken geleden werd ik gebeld door Toon Paap van de Paardetram. Of ik met hem mee wilde naar Nootdorp, want hij wilde mij iets laten zien.
Enige minuten later stonden we bij Chris van der Sman voor de deur. Helaas was hij niet thuis op dat moment.

Een paar dagen later sta ik alsnog bij Chris voor de deur en begroet hij mij met een grote glimlach: ” Jij komt vast voor de kerken”, vraagt hij. Ik schud hem de hand en zeg dat ik graag bij hem kom kijken naar zijn ‘kunstwerken’.

Chris van der Sman leidt mij rond door de tuin, waar we prachtig mooie modellen van een aantal kerken vinden. De meest opvallende zijn de Delftse Oude en Nieuwe Kerk. “Ik ben in juni 1962 begonnen met de bouw van de Nieuwe Kerk”, zegt hij met zichtbare trots. Alle bouwstenen heeft hij zelf vervaardigd, je verbaast je over de gedetailleerde onderdelen, met name het carillon.

Chris vertelt verder: “Ik kan helaas niet verder bouwen, mijn ogen laten het niet meer toe. Toch hoop ik dat de kerken een goede plek krijgen zodat ze niet vergaan. Gisteren heb ik de bevestiging gekregen van de gemeente Utrecht, zij hebben de Domtoren geadopteerd.”

Geschikte locatie
Na nog wat gepraat te hebben met Chris geef ik aan dat het een geweldig idee zou zijn als, in navolging van Utrecht met betrekking tot de Domtoren, de gemeente Delft de Oude en Nieuwe Kerk zou adopteren en op zoek gaat naar een passende locatie hiervoor. Chris vult aan: “De kerken hebben nu jaren buiten gestaan en daarmee een natuurgetrouwe aanslag gekregen. Om dit te behouden zou een overdekte of binnenlocatie het beste zijn”.

Waardoor ik direct moet denken aan de Van der Mandelezaal voor de Oude Kerk en de hal van het Stadskantoor voor de Nieuwe Kerk.

Suggesties?
Maar u heeft wellicht ook suggesties voor een locatie voor de Kerken? Stuur dan gerust een email naar fractie@hartvoordelft.nl. We zien uw reactie graag tegemoet.

Wij gaan hard aan de slag om het stadsbestuur te overtuigen dat de kerken door Delft geadopteerd moeten worden, te beginnen met schriftelijke vragen aan de wethouder. Wij houden u van het vervolg op de hoogte.

Hart voor Delft
Marcel Koelewijn
Raadslid Ruimte en Verkeer.

Lees ook:
https://www.omroepwest.nl/nieuws/4720128/dit-moet-je-zien-chris-88-bouwt-adembenemende-miniatuurkerken-in-achtertuintje

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4753016/chris-wilde-nog-een-miniatuurkerk-bouwen-maar-dat-is-hem-niet-gegund-kan-details-niet-meer-zien