Vorige maand berichtten we u al over de miniatuurkerken die, door Chris van der Sman uit Nootdorp in de loop van de afgelopen 60 jaar zijn gebouwd. Ook heeft u de bouwwerken wellicht gezien in een reportage van Hart van Nederland.
(zie ook: https://hartvoordelft.nl/geen-categorie/oproep-van-hart-voor-delft-gemeente-adopteer-de-oude-en-nieuwe-kerk/)

Scheurkalender
Onlangs heeft Jan van der Mast, auteur van o.a. Jacques van Marken, Neerlands eerste sociaal ondernemer en oprichter van de Nederlandsche Gist- en spiritusfabriek, Chris van der Sman en zijn bouwwerken opgenomen in zijn ‘Scheurkalender Delft 2024 (verkrijgbaar in de Delftse boekhandels).

In navolging van de gemeente Utrecht, de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma nam de Domtoren onlangs symbolisch in ontvangst, vindt de fractie van Hart voor Delft dat ook de gemeente Delft de Nieuwe en Oude Kerk zou moeten adopteren.
(Zie ook: https://www.ad.nl/utrecht/daar-is-hij-vijf-meter-hoge-zelfgebouwde-domtoren-van-chris-88-krijgt-plekje-in-het-hart-van-utrecht~aeb19c3b/)

Schaal 1 op 20
Omdat Chris, bij mijn bezoek in Nootdorp, aangaf dat het voor de bouwwerken beter zou zijn dat ze inpandig worden ondergebracht, heb ik bedacht dat respectievelijk de Van der Mandelezaal van het Prinsenhof en het Stadskantoor ideale locaties zouden kunnen zijn. Omdat de kerken gebouwd zijn op een schaal van 1 op 20, is bijvoorbeeld de Nieuwe Kerk zo’n 5 meter hoog en het moet natuurlijk wel passen.

Maar ook uw suggestie is zeer welkom, dus weet u een geschikte locatie voor deze bouwwerken, stuur dan gerust een email naar fractie@hartvoordelft.nl.

In één van de komende Raadsvergaderingen zal ik, namens Hart voor Delft, een motie indienen om de twee Delftse kerken door de gemeente te laten adopteren en een mooie plek in de stad te geven. Ik houd u daarvan op de hoogte.

   

De geweldige bouwwerken van Chris van der Sman krijgen regelmatig de nodige media-aandacht. Lees hier het artikel van de Telegraaf van 19 oktober:

Delft – De Oude en Nieuwe Kerk van Delft, die zijn nagebouwd door Nootdorper Chris van der Sman (88), moeten worden geadopteerd door de gemeente Delft. Dat stelt de fractie Hart voor Delft die een motie gaat indienen om de bijzondere mini-bouwwerken, die verstopt staan in de achtertuin van de kwieke Chris, voor het nageslacht te behouden.

Monnikkenwerk
Nu het laatste staaltje monnikenwerk van Van der Sman – de vijfenhalve meter hoge Dom – op 6 oktober een prominente plek heeft gekregen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, is het volgens Hart voor Delft tijd dat Delft ook de hand uitsteekt. „Deze middeleeuwse iconen, die op een schitterende wijze zijn nagebouwd, horen in de prinsenstad. En we gaan dan ook hard aan de slag om het stadsbestuur te overtuigen dat de kerken door Delft geadopteerd moeten worden”, zegt raadslid Marcel Koelewijn. Mogelijke locaties heeft de fractie ook al: voor de circa 200.000 steentjes tellende Nieuwe Kerk, waar de Oranjes liggen begraven, heeft de partij het stadskantoor op het oog.

„Dit is het huis van de stad en altijd toegankelijk voor Delftenaren, die zo optimaal van het miniatuur-bouwwerk kunnen genieten.”

Als het aan Hart voor Delft ligt komt de Oude Kerk – ook wel de ’Scheve Jan’ genoemd – in de Van der Mandelezaal van museum Prinsenhof te staan. „Vanaf deze locatie kijk je heel mooi tegen de toren van de echte Oude Kerk aan”, zegt Koelewijn, die inwoners oproept ook met suggesties te komen.

Levenswerk
Chris van der Sman bekent dat hij het moeilijk vindt om afstand te doen van zijn levenswerken, maar dat hij geen keuze heeft. „Mijn vrouw en ik zijn al op leeftijd en zullen toch een keer het huis uit moeten. Dan is het heel erg zonde als dit wordt gesloopt. Het is mijn levenswerk, waar ik sinds 1962 met heel veel liefde aan heb gebouwd. Als de Oude en Nieuwe Kerk worden geadopteerd zou dat echt een kroon op het werk zijn”, zegt Chris. Om de kwaliteit te borgen ziet Van der Sman de bijzondere creaties het liefst ergens binnen staan. „De kerken overleven niet eeuwig de weersomstandigheden.”

Helemaal stoppen met zijn hobby wil de gedreven Nootdorper trouwens niet. Zijn ogen gaan achteruit, waardoor hij noodgedwongen een jaar pauze heeft gehouden, maar dat beviel maar slecht. „Ik krijg nu een speciale bril aangemeten en dan wil ik heel graag een andere klus doen. We hebben in Nootdorp de Bartholomeuskerk in neogotische stijl en dat is werkelijk een pareltje. Ik zou heel graag de toren nabouwen. Onze dochter heeft al een tekening opgevraagd bij het kerkbestuur. Ik denk dat het een jaar of vier, vijf zal kosten. We gaan zien hoe ver ik kom.”

Bron: Telegraaf, Marieke van Essen
Foto’s: Marcel Koelewijn