Het Heilige land
Het heilige land is een van de buurten van de wijk Vrijenban en ligt tussen de Bieslandsekade, Oostblok, Olof Palmestraat en de Oostsingel.
In 1993 is deze naam officieel vastgesteld, maar de term ‘Heilige Land’ werd al heel lang in de volksmond gebruikt.
Waarom het Heilige land?
St. Hippolytus, een Rooms-Katholieke woningbouwvereniging, legde deze straten rond 1920 aan en vernoemde de straten naar belangrijke figuren uit het Rooms-Katholieke geloof. Vandaar dat de wijk al gauw ‘Het Heilige land’ werd genoemd.
Een grappig weetje is dat de straten in de naastgelegen buurt, de Biesland, juist de namen kregen van belangrijke figuren uit het Protestante geloof.
Woningen
De gemiddelde Delftenaar kent het Heilige Land voornamelijk vanwege de bekende witte huisjes, die inmiddels zijn gesloopt, zeer tegen de zin van veel bewoners.
De 65 huisjes werden in 1921 in de straten Cornelius Musiusstraat, Odulphusstraat en Dr. Schaepmanstraat gebouwd. Deze huisjes gaven de wijk zijn eigen karakter en maakte de buurt tot een echt hechte buurt.
Intussen worden er 46 nieuwe woningen gebouwd, dat zijn er 19 minder dan er oorspronkelijk stonden. Wel jammer dat we in de krant moesten lezen, dat de eerste bewoners die de sleutels kregen, uit Den Haag kwamen. Hart voor Delft is dan ook voor het uitstappen uit het Woonnet Haaglanden, waardoor de woningvoorraad in eigen handen houden en hierdoor eigen regels kunnen opstellen, waaronder een voorrang voor (jonge) Delftse starters of doorstroming van senioren naar levensloop bestendige (gelijkvloerse) woningen.
Oostblok
Maar het Heilige land omvat meer straten dan alleen de bekende ‘witte huisjes’. Ook het Oostblok is een bekende naam, met veel nieuwbouw. Over het algemeen is het Oostblok een rustige buurt met een hechte populatie, waar kinderen nog op straat spelen en buren voor de deur zitten.
Op het Oostblok hebben de bewoners voornamelijk een probleem met woningcorporatie Woonbron, over onder andere de blokverwarming die, zeer tegen de zin in en overleg met de bewoners, veel te laat wordt opgestart en waardoor zij in het najaar te lang in de kou zitten.
Hart voor Delft is voor veel meer inspraak van de bewoners en wil dit ook vastleggen in de prestatieafspraken die de gemeente met de woningcorporaties maakt.
Senioren
Zoals in iedere wijk speelt de vergrijzing ook hier. Het is een wijk met voornamelijk bescheiden huizen en dat betekent dat de senioren behoefte hebben aan betaalbare woningen als zij zouden willen verhuizen naar een meer levensloopbestendige woning.
Bewoners van het Heilige land zijn zeer gehecht aan hun eigen buurtje en het is dus heel belangrijk te kijken naar de mogelijkheid van levensloopbestendige woningen voor senioren BINNEN de buurt.
Dit is waar hun sociale netwerk is, zoals familie, vrienden en buren. Daarom is het belangrijk te zoeken naar mogelijkheden binnen de buurt.
Inspraak
Ook hier zijn klachten van bewoners over het gebrek aan informatie en participatie vanuit het stadsbestuur. Dit kwam goed naar voren bij de langdurige strijd om het behoud van de ‘witte huisjes’ in het Heilige land.
Dit betekent voor Hart voor Delft, dat wij juist meer aandacht aan de buurtbewoners willen besteden, want iedere bewoner heeft recht op goede informatie en betrokkenheid bij plannen die invloed hebben op hun dagelijks leven.
Aandachtspunten
Ook in het Heilige land zijn er, zoals in veel wijken en buurten, probleemgebieden die de nodige aandacht verdienen. Denk daarbij aan drugsproblematiek, overmatig drankgebruik, psychische problemen en huiselijk geweld. Hart voor Delft pleit voor een goed signaleringsysteem en bijbehorend sociaal vangnet.
Kortom, er is nog genoeg te doen in het Heilige land. Wij gaan graag aan de slag voor u, want:
Het is tijd voor verandering, het is tijd voor Hart voor Delft.
Heeft u nog vragen, of wilt u met ons in gesprek, neem dan gerust contact met ons op via fractie@hartvoordelft.nl of bel de Hart voor Delft Hotline op 0647661551 (werkdagen tussen 10.00-16.00 uur).
Laat een reactie achter