De Wippolder is van oudsher een, zoals ze dat noemen, een volksbuurt waar mensen zoals Nico Haak en Polle Eduard hun wortels hebben liggen. Ook wijlen Martin Stoelinga en onze lijsttrekker Bram Stoop, waren in het verleden buren van elkaar in de Wippolder.

De tijden dat de lorreboer, de ijsboer, oud ijzerboer en de schillenboer aan de deur kwamen is al lang voorbij en ook in de Wippolder kun je duidelijk zien dat er inmiddels veel veranderd is.

De Wippolder is de grootste wijk van Delft. Toch heeft de wijk relatief weinig inwoners. Dit komt doordat een groot deel van de wijk bestaat uit bedrijven en gebouwen van de TU Delft.

De wijk heeft een paar kenmerkende buurten, met elk hun eigen karakteristieken. Zo is er de Professorenbuurt, grenzend aan de A13, de Zeeheldenbuurt, grenzend aan de Schie en de Hambrug, de Koningsveldbuurt, tussen de Abtswoudsebrug en de Rotterdamseweg en de nieuwe Schoemaker Plantage, tussen de Schoemakerstraat en de A13.

Verder bestaat de wijk voornamelijk uit bedrijventerreinen, de oostelijke oever van de Schie en de campus van de Technische Universiteit.

Wonen
Wat wonen betreft is er in de wijk een groot probleem. Als er al een woning vrij komt, is deze niet meer te betalen voor starters of doorstromers. In de Wippolder is ruim 45% van de woningen verkamerd, hier wonen dus alleen nog maar studenten.

Wippolder Noord is met name een buurt, waar de verkamering hard is doorgeslagen, met als gevolg dat soms hele straten, waar in het verleden gezinnen woonden, nu zijn bezet door alleen nog maar studenten en het rijen van studentenhuizen zijn geworden.

Dit komt de leefbaarheid in de buurt zeker niet ten goede. Hart voor Delft is hier zeer kritisch over en vindt dat de gemeente Delft schuldig is aan het feit dat ze dit hebben laten gebeuren.

Kortgeleden zijn er 8 eengezinswoningen aan de Kloosterkade opgeleverd, die een huur van van € 1650,- huur moeten opbrengen, exclusief de servicekosten. Wie kan dit nou betalen?

Hier worden bewust mensen met een modaal inkomen uit de Wippolder uitgesloten. De gemeente Delft beweert dat er een grote behoefte is aan dit soort dure woningen, maar Hart voor Delft is van mening dat de gemeente echt niet begrijpt dat mensen hier graag willen wonen tegen een normale huur.

Sociaal
In de Wippolder is op sociaal gebied veel wegbezuinigd, bijvoorbeeld het welzijnswerk. In het wijkcentrum zijn nog wat activiteiten, maar deze sluiten niet voldoende aan op de behoefte. Jongerenwerk is er weinig tot niet en de senioren hebben alleen nog de keus om achter de geraniums te zitten, want er is weinig tot niets te doen.

Het 55+ centrum de Wipmolen in de Prof. Krausstraat is een paar jaar geleden door het stadsbestuur wegbezuinigd. Uit een handtekeningenactie bleek dat 100% van de bewoners tegen de sluiting van dit florerende centrum in de Wippolder was. De gemeente heeft desondanks toch het centrum gesloten, er is wederom niet naar de bewoners geluisterd.

In Wippolder Noord is geen wijkcentrum waar mensen terecht kunnen voor ontmoeting en activiteiten. In het midden van de wijk in de Frederik Hendrikstraat is wel een trapveldje waar de jeugd vaak gebruik van maakt. Op het pleintje bevindt zich een goededoelen winkeltje genaamd Jut en Jul. Hier kunnen mensen, die het wat minder hebben, heel leuke spulletjes kopen of zelfs krijgen.

Hart voor Delft heeft een groep bewoners gevonden die, net als in de wijk Tanthof waar het jongerencentrum de Border wegbezuinigd dreigde te worden, hun wijkcentrum weer nieuw leven in wil blazen.

Het is nu verkiezingstijd dus de politieke partijen storten zich massaal met nieuwe loze beloftes op het fenomeen wijkcentra. Wij houden in ieder geval alles scherp in de gaten.

Onderwijs
In de Wippolder zijn twee basisscholen te weten de Cornelis Musiusschool en Prins Mauritsschool, beiden aan de Nassaulaan. Behalve de TU is er geen voortgezet onderwijs, dat ligt buiten de wijk.

Hart voor Delft is blij dat er voor de kinderen twee basisscholen in de wijk zijn, maar wil dat de aansluiting naar het voortgezet onderwijs goed gemonitord wordt. Het is een gegeven dat daarbij van alles mis kan gaan.

Parkeren
De wijk grenst in grote mate aan de TU Delft. Door de parkeerdruk van onder andere de bezoekers van de TU is hier ook betaald parkeren ingevoerd, terwijl de bewoners niet de veroorzakers zijn van deze parkeerdruk.

Als er al sprake was van parkeerdruk, dan uitte dit zich alleen aan de buitenzijde van de wijk zoals het noordelijk deel van de Julianalaan en de Delfgauwseweg en het noordelijk deel van de Zeeheldenbuurt, grenzend aan de Schie bij de Hambrug.

Hart voor Delft wil ook hier dat bewoners een gratis parkeervergunning krijgen en de bezoekers gaan betalen. Maatwerk dient geleverd te worden voor ondernemingen en winkels gevestigd in de wijk, zodat zij niet de dupe worden van het parkeerbeleid en hun klanten kunnen vrijstellen.

Veiligheid en studenten
Wat veiligheid betreft is ook de Wippolder achteruitgegaan. Dit was meerdere malen in de media te lezen de afgelopen jaren. Behalve inbraken, diefstallen, en levensdelicten hebben we ook te maken met studentenoverlast.

Het artikel in de Delft op Zondag zegt al genoeg: https://www.delftopzondag.nl/nieuws/algemeen/94284/-leefbaarheid-wippolder-is-afgelopen-jaren-sterk-verslechterd-

Hart voor Delft is klaar met de overlast en wil samen met de TU naar een structurele aanpak. Wij zien het liefst dat de TU studenten huisvest op de campus, zodat de studenten zich daar kunnen uitleven en de bewoners van de Wippolder rust krijgen.

Ook in de Wippolder zijn er, zoals in veel wijken en buurten, probleemgebieden die de nodige aandacht verdienen. Denk daarbij aan drugsproblematiek, overmatig drankgebruik, psychische problemen en huiselijk geweld. Hart voor Delft pleit voor een goed signaleringsysteem en bijbehorend sociaal vangnet.

Leefbaarheid en groen
De Wippolder is weliswaar een redelijk groene buurt, maar dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Om de buurt leefbaar en groen te houden is onderhoud nodig.

Hart voor Delft kiest voor een goed onderhoudsplan voor het stedelijk groen, om uw buurt ook leefbaar en groen te houden.

Ook voor de Wippolder geldt dus:

Het is tijd voor verandering, het is tijd voor Hart voor Delft.

Heeft u nog vragen, of wilt u met ons in gesprek, neem dan gerust contact met ons op via fractie@hartvoordelft.nl of bel de Hart voor Delft Hotline op 0647661551 (werkdagen tussen 10.00-16.00 uur).