De Hof van Delft bestaat uit een aantal zeer van elkaar verschillende buurten, met uiteenlopende uitdagingen. Hart voor Delft zoekt naar oplossingen voor al deze verschillende aandachtspunten.

Het Westerkwartier
Het westerkwartier is een dichtbevolkte buurt, langs de voormalig bovengrondse spoorlijn, in de wijk Hof van Delft. Hier wonen ruim 5000 inwoners per vierkante kilometer. Veel woningen zijn verbouwd tot studentenkamers. Niet alle studenten geven veel overlast, maar in de Westerstraat, Pootstraat en Nieuwe Schoolstraat zijn er studentenhuizen die er nogal uitspringen.

Daarnaast bestaat de buurt uit veel kleine arbeidershuisjes, die gebouwd zijn in en rond 1900. Daar wonen veel jonge gezinnen in. Sinds 2018 heeft dit buurtje een uitbreiding gekregen in nieuw Delft, namelijk:

De Coendersbuurt
Een buurt waar de bewoners zelf hun huizen hebben kunnen bouwen. Hier zit ook Scholencombinatie Delfland voor beroepsgerichte opleidingen.

De Krakeelpolderbuurt
Hier vinden we de eerste bouw na de 2e Wereldoorlog van de jaren 60 van de vorige eeuw. Een klein winkelcentrum met een kleine supermarkt en overwegend portiekwoningen. Ook is hier het Politiebureau en de Brandweerkazerne gevestigd.

De Olofsbuurt
Een buurt met verschillende bouwstijlen. Een gedeelte met zeer smalle straatjes en een gedeelte met ruime huizen uit de jaren ‘30 met voor en achtertuin. Veel kleine ondernemers en het sigarenmuseum.

De Ministersbuurt
Een buurt die uit twee delen bestaat. Een gedeelte vanaf de spoorlijn tot aan het Westplantsoen, met huizen uit de jaren ‘30. Een ander gedeelte waar het sportfondsenbad is gevestigd.

Het Agnetapark
De buurt met de karakteristieke huizen die ooit zijn gebouwd door de familie Van Marken, de eigenaren van de Gist en Spiritusfabriek.

Studenten
Ook in deze wijk, met name in het Westerkwartier, is er veel overlast van studenten. Veel inwoners zijn de wanhoop nabij.

Hart voor Delft is klaar met deze overlast en wil werken aan een structurele aanpak. Wij zien het liefst dat studenten worden gehuisvest op de campus, zodat de studenten zich daar kunnen uitleven en de bewoners van de wijk hun nodige rust krijgen.

Senioren
In de wijk wonen veel senioren, die hun gezin in de wijk hebben grootgebracht en nog in deze eengezinswoningen wonen. Velen van hen willen graag doorstromen naar een (gelijkvloerse) levensloopbestendige woning, maar ze willen wel in de wijk blijven wonen, vaak vanwege hun sociaal netwerk zoals buren, winkels e.d.

Door het tekort aan deze type woningen, komt de doorstroming niet goed op gang. Hart voor Delft wil zich inspannen om deze doorstroming op gang te brengen. Wij gaan ervoor pleiten, dat u als Delftenaar voorrang krijgt op de woningmarkt in Delft en niet meer de concurrentie hoeft aan te gaan met bewoners van andere gemeenten in de regio.

Ook onderhoud aan stoepen en straten dient verbeterd te worden, met name voor de senioren die wat slechter ter been zijn.


Wonen
Ook van belang in deze wijk is dat verkamering en splitsing wordt tegengegaan, om de toename van studentenhuizen te stoppen en er betaalbare woningen komen voor Delftse jongeren, starters en senioren om de diversiteit in de wijk in balans te houden.

Parkeren
Een deel van de wijk bestaat uit smalle straten, waarbij parkeren niet vanzelfsprekend is.
Een aantal partijen in de gemeenteraad deinzen er niet voor terug om het vergunning parkeren, ten koste van alles en tegen de wil van inwoners, in te voeren. Zeker nu bewoners bijna worden gedwongen om hun auto te verplaatsen naar de Prinsenhofgarage voor € 300,- per jaar.

Hart voor Delft is het hiermee oneens. Hart voor Delft vindt namelijk dat bewoners een gratis parkeervergunning moeten krijgen en alleen de bezoekers van de wijk gaan betalen.

Maatwerk dient geleverd te worden voor ondernemingen en winkels gevestigd in de wijk, zodat zij niet de dupe worden van het parkeerbeleid en hun klanten kunnen vrijstellen.

Veiligheid
Ook in Delft is de criminaliteit de laatste jaren toegenomen. Dat is zorgelijk en vraagt om extra aandacht. Hart voor Delft maakt zich sterk voor meer blauw op straat, preventief toezicht dus en waar nodig extra cameratoezicht. Inwoners moeten zich veilig voelen in hun eigen wijk. Altijd!

Leefbaarheid en groen
Hof van Delft is divers voor wat betreft stadsgroen, de ene buurt is groener dan de andere, maar stadsgroen is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Om de wijk leefbaar en groen te houden is onderhoud nodig. Dit geldt natuurlijk ook voor het Wilhelminapark, dat een belangrijk rustpunt van de wijk is.

Hart voor Delft kiest voor een goed onderhoudsplan voor het stedelijk groen, om uw wijk ook leefbaar en groen te houden.

Ook voor de Hof van Delft geldt dus:

Het is tijd voor verandering, het is tijd voor Hart voor Delft.

Heeft u nog vragen, of wilt u met ons in gesprek, neem dan gerust contact met ons op via fractie@hartvoordelft.nl of bel de Hart voor Delft Hotline op 0647661551 (werkdagen tussen 10.00-16.00 uur).