Dit weekend ontvingen wij een brief van een bewoner van Tanthof-West. De schrijver van de brief heeft zich lange tijd ingespannen om de buurt leefbaarder te maken. Helaas heeft het bewoners initiatief ‘Biko Boeit’ het niet gered. Lees hieronder wat er niet goed is gegaan.

Beste Burgemeester, wethouder, Bas, Joost en alle fractievoorzitters,

Ongeveer 4 jaar geleden heb ik, na de grote brand Bikolaan en de daarop volgende negatieve ontwikkelingen omtrent wonen Bikolaan e.o., een mail gestuurd naar alle fractievoorzitters van de gemeente Delft. Ik heb een aantal bewoners bereid gevonden om samen met de gemeente Delft, Vidomes, directeur van de Plus winkel Bikoplein, Perspectief begeleid wonen en de wijkagent, om de tafel te gaan zitten.

We hebben toen de kwetsbare groepen in Tanthof in kaart gebracht en met name rondom Bikolaan/Bikoplein. Daarnaast hebben Vidomes en Perspectief ieder hun aandeel in mogelijke oplossingen voor problemen (achter de voordeur komen, het liefst vóórdat er problemen ontstaan) opgepakt. Ook is er gekeken naar veiligheid, schoon waarbij de gemeente Delft haar aandeel zou moeten nemen.

Om de bewoners te ondersteunen is vanuit ‘vangnet in de wijk’ ondersteuning door Delft voor Elkaar erbij betrokken. Vanaf die tijd heette de groep bewoners inclusief de betrokken organisaties: “Biko Boeit”. In eerste instantie zijn de bewoners goed ondersteund in de toch wel heftige maar zinvolle bijeenkomsten van deze groep.

Helaas, op het moment dat de gemeente Delft haar aandeel zou moeten leveren, ging het mis. Er kwam namens de gemeente Delft een wijkcoördinator/consulent of hoe hij ook moge heten qua functie. Vanaf dat moment werden de bewoners tegen elkaar uitgespeeld. Ik heb dit als zeer intimiderend ervaren. Wij als bewoners waren alleen nog goed genoeg om ‘events’ te organiseren met ondersteuning van Delft voor Elkaar.

Helaas heeft ook Delft voor Elkaar zich moeten neerleggen bij de druk van de gemeente Delft om de bewoners een kleinere rol te geven in de aanpak van de problematieken Bikolaan, Bikoplein. En is de bewonersgroep uiteengevallen.

Op papier bestaat “Biko Boeit” nog. Maar dan zonder de bewoners. En nu dus een uitnodiging om de gemeente Delft input te geven wat er allemaal speelt in dit stukje Tanthof……..?

20 september is mijn zoon jarig. En ik besteed daar liever mijn tijd aan dan wéér opnieuw het wiel te mogen uitvinden voor de gemeente Delft.

Ik ben afgehaakt.

Met vriendelijke groet,

(Schrijver is bij de fractie bekend).

Foto: Woonnet Haaglanden.