Morgenavond ga ik aan Stip wethouder Bas Vollebregt vragen of hij specifiek wil inzoomen op het nieuwe fenomeen Flitsbezorgers. De wethouder heeft aan onderzoeksburo BRO opdracht gegeven een een onderzoek te doen naar de detailhandel in Delft. Dit onderzoek vormt dan de basis voor een nieuw te schrijven Beleid over Retail in Delft.

Het gaat nu razendsnel met de intrede van Flitsbezorgers vooral in studentensteden die binnen 10 minuten bij klanten thuis supermarkt producten brengen.

Omdat Flitsbezorgers Flink en Getir al in Delft actief zijn is er al een forse overlast voor omwonenden gaande. Sowieso de geblindeerde ramen zijn onwenselijk. Maar ook bezorgfietsen die de stoep blokkeren. En het rondhangen van de vele bezorgers. Ook het continu stoppen van leverancies die uitladen en de doorgang blokkeren.

Omdat er een grote concurrentieslag wordt voorspeld (bron Telegraaf) tussen de vele Flitsbezorgers staat Delft nog veel meer van dit soort Darkstores te wachten. De Jumbo is al in zee gegaan met Gorillas.

Geen tijd te verliezen dus om te kijken of we deze darkstores uit de bewoonde wijken kunnen weren en naar bedrijfsterreinen verwjzen. Op dit moment kan dat niet omdat ze onder detailhandel vallen. Zie HIER

Amsterdam en Rotterdam pakken dat weren uit winkelstraten op verschillende manieren aan. In het BRO onderzoek zou bekeken moeten worden welke methode het meest succesvol wordt geacht. Er is geen tijd te verliezen.

Jan Peter de Wit