AD Delft: Van Bijsterveldt door het stof na ‘verontrustende herdenking Max en Mathijs’

Bron AD Delft door Carel van der Velden 29-05-20,

De senaat van het Delftsch Studenten Corps wordt vrijdag op het matje geroepen door Marja van Bijsterveldt. Dat kondigde de Delftse burgemeester donderdagavond aan in de gemeenteraadsvergadering. Aanleiding vormt de herdenking van de tragisch om het leven gekomen surfers Max en Mathijs.

In strijd met de, vanwege de coronacrisis ingestelde, noodverordening werd de herdenking zaterdag bijgewoond door zo’n negenhonderd belangstellenden.

De massaal bezochte bijeenkomst leverde ‘verontrustende beelden‘ op, stelde Van Bijsterveldt. De burgemeester erkende dat zij rond de organisatie steken heeft laten vallen. ,,Wij zijn onvoldoende scherp geweest  Het is in deze tijd van besmettingsgevaar absoluut onwenselijk dat negenhonderd mensen bijeen komen en de anderhalve meterregels negeren.” 

Van Bijsterveldt kwam met de ontboezeming na vragen van raadslid Jan Peter de Wit (Groep Stoelinga). Die kwam met de nodige aarzeling in actie omdat hij geen afbreuk wil doen aan de gevoelens van diep verdriet bij een deel van de Delftse studentengemeenschap.

‘De studenten riepen toch het beeld op dat zij in een parallelle samenle­ving wonen. Zo van: wij zijn student, wij mogen alles’

De Wit: ,,Toen die bijeenkomst er was, kon hij uiteraard niet meer worden verstoord. Maar de studenten riepen toch het beeld op dat zij in een parallelle samenleving wonen. Zo van: wij zijn student, wij mogen alles. Het zijn wellicht jonge en sterke mensen. Maar als ze in de massa een virus oplopen, kunnen ze wel kwetsbare mensen aansteken.‘’

De studenten meldden vooraf, dat na elkaar drie groepen van dertig mensen de studenten zouden herdenken.  Van Bijsterveldt zegt, dat de organisatoren zijn overvallen door de enorme toeloop. Alle bezoekers krijgen een brief van de GGD met het dringende verzoek zich te melden bij ziekteverschijnselen. Dit gebeurt om een mogelijke corona besmettingshaard zo snel mogelijk de kop in te drukken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *