Verkamering moet eindelijk stoppen

Delft is van oudsher al een studentenstad en de TU is stevig gegroeid naar bijna 25.000 studenten. Er zijn al studenten die uitwaaien naar omliggende gemeenten, maar de meeste studenten wonen in Delft, verdeeld over diverse wijken. Studenten maken de stad levendig en dat klopt ook.

In de afgelopen jaren is stevig ingezet om de studenten van huisvesting te  voorzien. Een meerderheid van de gemeenraad voelde dat bijna als een verplichting. Ook hier geldt, zoals ik vaker in commissie- en raadsvergaderingen heb gezegd, dat gaat goed zolang het niet fout gaat. Heel de gemeenteraad in Delft is al jaren op de hoogte van de overlast van studenten, die in de wijken wonen. De verkamering van woningen is de oorzaak dat deze overlast plaatsvindt, los van het ongewenste gedrag.

Natuurlijk wordt de overlast niet alleen door studenten veroorzaakt, maar voor een belangrijk gedeelte wel. Wie gewoon simpel via google overlast studenten intikt, vindt gelijk al veel informatie over dit probleem. Dit probleem heeft dan ook vaak op de agenda  gestaan. De stad heeft een groot gebrek aan huisvesting voor onze eigen jongeren. Soms zijn hele straten verkamerd en gezinnen vertrokken. Kortom de studentenhuisvesting heeft veel woningen aan de markt onttrokken met nadelige gevolgen voor Delftse woningzoekenden. Vreemd is dan ook dat er nu een onderzoek plaats vindt onder Delftse jongeren met de vraag waar ze tegenaan lopen als ze een woning zoeken in Delft. Het antwoord is al voorspelbaar, want woningen zijn er niet.

Kortgeleden heb ik nog een wandeling in de Wippolder gedaan met wethouder Schrederhof en ook gesproken over de studentenoverlast in deze wijk. De samenwerking met  de TU is prima, maar laat de TU ook meedenken aan het oplossen van dit probleem. De gemeenteraadsfractie van  STIP moet eindelijk eens de hand in eigen boezem steken en richting de TU serieus met dit onderwerp aan de gang gaan. We kregen ook al klachten uit de Indische buurt, Westerkwartier/ Olofsbuurt en de binnenstad. Kortom het is genoeg zo, dus nu actief aan de slag om dit probleem voor eens en altijd op te lossen.

Hiermee is de studentenoverlast in de Wippolder en andere wijken nog niet opgelost. Het begint met het stoppen van verkamering van woningen. Zowel onze fractie als de bewoners van de Wippolder hebben niets tegen studenten. Studenten moeten zich wel, net als alle andere inwoners in onze stad, aan de regels houden en niet structureel overlast veroorzaken. Wat Hart voor Delft betreft zijn kretologieën zoals, houdt u er eens mee op, voorbij. Het is genoeg en daar moet wat ons betreft vanaf nu ook de aanpak naar zijn. Natuurlijk denkt onze fractie van Hart voor Delft er graag over mee, want oplossen doe je samen!

Bram Stoop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *