In navolging van Leiden   stapt nu ook Utrecht rigoureus over op na-scheiding van restafval. rigoureus over op na- scheiding van restafval. Scheiding van restafval. Utrecht was net als Delft nog bezig met de uitrol van HNI ofwel ‘het nieuwe inzamelen’, dat eind 2021 gereed zou zijn. Bronscheiding dus, waarbij mensen dit in huis allemaal zelf moeten scheiden. Stadsbelangen Delft heeft zich hier altijd tegen verzet, omdat na-scheiding milieuvriendelijker en goedkoper voor onze inwoners is.

De Domstad heeft nu besloten om HNI af te breken en volledig in te zetten op na-scheiding.

Door de snelheid van de ontwikkelingen en onderzoeken, door o.a. de Wageningen Universiteit, naar de effectieve opbrengst tussen bron- en na-scheiding van restafval, bleek dat bij na-scheiding 2x meer ‘schone’ PMD (plastic, metaal en drankenkartons) ‘gewonnen’ wordt dan bij bronscheiding.

Opmerkelijk is dat in Utrecht, naast oppositiepartijen, voornamelijk de coalitiepartijen D66 en GroenLinks, nu hebben besloten ‘het nieuwe inzamelen’ voortijdig af te breken en de nieuwste ontwikkelingen omtrent na-scheiding te volgen.

Kijkend naar Delft blijft dit college, met afvalwethouder Stephan Brandligt, dus nogal achter op hun collega’s in Utrecht. Zij houden nog vast aan de zogenaamde ‘bewustwording’ van de inwoners, die bronscheiding zou opleveren. Utrecht bewijst nu het tegendeel, dat dit slechts een politieke opvatting is in plaats van een realistische.

Je kunt je ook afvragen wat het aandeel van onze inwoners is ten opzichte van PMD, we krijgen dit automatisch mee met onze boodschappen en hebben daar dus weinig invloed op. Die strijd is wat ons betreft aan de landelijke politiek met de verpakkingsindustrie.

Stadsbelangen Delft vraagt dan ook aan dit college wederom om nog eens goed te kijken naar de snelle ontwikkeling van na-scheiding en informatie in te winnen in Leiden en Utrecht, zeker nu met de keuze voor een nieuwe afvalverwerker komend jaar in het verschiet.

Lees hieronder waarom Utrecht is overgestapt op na-scheiding:
https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/afval/utrecht-stopt-met-bronscheiding-plastic-blik-en-pak/ 

Fractie Stadsbelangen Delft
Marcel Koelewijn