Filmhuis Lumen verdwijnt van het Doelenplein naar de nieuwe locatie in de Spoorzone. Planning najaar 2023 open. Dus deze ruimte komt dan vrij.

Nu wil Stip wethouder Bas Vollebrecht op de valreep nog de renovatie van het Rietveld amateur-theater doordrukken. In 2019 kostte dit plan nog €410.000 maar intussen is dat opgelopen tot 1,9 miljoen euro.

Bizar veel geld om deze voormalige school en gemeente monument toekomstbestendig te maken. Een nog groter probleem is daarbij de geluidsdichtheid naar de omgeving maken. Het Rietveld theater ligt ingeklemd tussen woningen. Het is ook moeilijk te vinden. Het aantal bezoekers zal fors moeten toenemen wat wel blijkt dat de barexploitatie van €34.000 naar €97.000 zal gaan toenemen. Ergo veel overlast voor omwonenden van bezoekers die komen en gaan.

Een veel betere locatie is het Filmhuis Lumen dat straks leeg komt. Dat ligt aan het Doelenplein en is bedoeld als uitgaansgebied. Er is daar een hotel een groot plein met terrassen van diverse horeca gelegen. En het Filmhuis gebouw is al modern ingericht met toiletgroep, mooie bar en terrasje aan de vooorzijde. In de business case van Lumen staat dat het waarschijnlijk 1 miljoen gaat opbrengen. Doelenplein zou veel betere toekomstbestendige locatie zijn voor Het Rietveld theater. Alleen er moet snel voor de gemeenteraadsverkiezingen gescoord worden door Stip.

Volgens Vollebregt is de huurprijs van Filmhuis Lumen €63.883/jaar en voor het Rietveldt theater is straks €53.851/jaar. Nou dat scheelt niet veel daar uit de businesscase van Het Rietveld theater nog onduidelijkheid is over €350.000 inrichtingkosten. Het slechte voornemen is ook nog dat het Filmhuis tot drie woningen omgebouwd gaat worden. Dan kan je er weer op wachten dat die toekomstige  bewoners gaan klagen over geluidsoverlast op de terrassen. En het zal daar drukker worden daar het Flora theater door eigenaar aannemer Kunz tot Grand Café omgebouwd wordt. Ook weer een gemiste kans.

En het mes snijdt aan twee kanten. Want er is nog steeds geen oplossing voor zittend atelier huurder Hans Kuyper. De verhoudingen zijn nu helemaal vertroebeld. En het ziet dus niet naar uit dat deze weggaat zonder langdurige juridische procedures. AD Delft: Bekende Delftse kunstenaar moet na 35 jaar zijn atelier uit: ‘Ik voel me als oud vuil op straat gezet’. Het is ook onbeschoft om zo met een huurder om te gaan. Het Rietveld theater kan een nieuwe bestemming krijgen als broedplaats voor kunstenaars en creatieve makers ateliers. Daar is ook grote behoefte aan in Delft (is er niet).

Er is door corona helemaal geen haast met dit prestige project van Stip. Ik zal in de raadsvergadering een onafhankelijk onderzoek voorstellen naar de geschiktheid van Doelen Filmhuis Lumen voor herbergen van het Rietveld theater. En het Rietveld Theater bestemmen als creatieve makers hub met atelierruimtes. Want daar is een groot tekort aan.

Jan Peter de Wit