Afgelopen donderdag, 10 november jl., was het eindelijk zover. De Programmabegroting en het 5 puntenplan van de oppositiepartijen werd in de raadsvergadering besproken. Er werden 4 amendementen ingebracht en 43 moties, waarvan 16 moties van Hart voor Delft en 13 moties die we mee ingediend hebben.

Uiteindelijk is onze fractie niet akkoord gegaan met de Belastingverordening. De forse verhogingen OZB en Afvalstoffenheffing vinden wij onacceptabel in een tijd, waarin veel mensen nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden. Wij werken niet mee aan het vergroten van de armoede in onze stad.

Gelukkig was er wel steun voor aan aantal moties die wij hebben ingediend.

Trots zijn we op de motie Licht ‘Programmatische aanpak’ in 5 wijken (in plaats van 3 wijken). Onze motie werd door de wethouder overgenomen. Delft bestaat immers niet alleen uit 3 wijken. De strekking van de motie was om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een lichte programmatische aanpak in alle wijken in plaats van alleen in 3 wijken. Deze opdracht staat los van de 6% bezuiniging op het Welzijnsaanpak. De raad wordt over de resultaten verder geïnformeerd.

Onze motie over ‘van actieplan naar stappenplan’ om de regenbooggelden van het Rijk werd ook door de wethouder overgenomen. Genoemde gelden worden nu ingezet voor een stappenplan, zodat meer duidelijk wordt waaraan het geld wordt uitgegeven.

Onze motie Volwassen Fonds naast Jeugdfonds werd niet aangenomen. Dat vinden wij een gemiste kans, hoewel dit onderwerp terugkomt als de armoede nota op de agenda komt te staan. Kortom er is nog hoop. Voor Hart voor Delft is dit een belangrijk punt omdat jongeren die sporten tot 18 jaar dan gebruik kunnen maken van een Jeugdfonds. De sportverenigingen geven aan dat er een leeftijdgrens tot en met 18 jaar is. Daarna kunnen de jongeren dus geen gebruik meer maken van het sportfonds. Een andere groep, die we in het op te zetten sportfonds voor volwassenen tegemoet willen komen, zijn de mantelzorgers. Die verdienen dat! Dit betreft de mantelzorgers die mensen met een beperking naar de sportvereniging brengen en ondersteunen.

Tja en dan de motie Vergeet de blokverwarming niet. Deze werd door de wethouder afgeraden. Van de 37 raadsleden, die aanwezig waren, stemden er 10 voor en 27 tegen. Volgens de wethouder had het Rijk net laten weten dat er geld naar VvE’s en verhuurders van appartementen met blokverwarming zou gaan. De wethouder vertelde er niet bij wanneer en daar kun je dus niets mee. De uitzending van Radar op de NPO van november jl., heeft ze dus waarschijnlijk niet gezien. Het gaat namelijk niet om het geld wat elke Nederlander krijgt in november en december via de energierekening. Nee, het gaat erom dat bijvoorbeeld een appartementsgebouw met 50 appartementen met blokverwarming al gauw boven het vastgestelde plafond zit en dat er eigenlijk 50x het plafond berekend moet worden. Het getal wat boven het plafond van 50 appartementen uitkomt zou dan via de huishoudens verdeeld moeten worden.

Over onze motie ‘hondenveldje’ werd weer lacherig overgedaan, maar veel burgers hebben voor een hondenveldje getekend. Volgens de wethouder was dat niet genoeg. Hij zei net nog niet ‘het boeit mij niet’. Nee, je moet eigenlijk in elke motie het woord TU opnemen, daar loopt het college mee weg, zo gaf ik geïrriteerd aan (sarcastisch bedoeld). Toch was er bij een belangrijk gedeelte van de raad draagvlak voor deze motie, want de motie werd nipt weggestemd met 18 voor en 19 tegen stemmers. Maar wij komen hier zeker nog op terug bij de wethouder. Een hondenveldje waar honden los kunnen rondlopen zonder een gevaar voor wandelaars, kinderen en verkeer. Kennelijk is deze GroenLinks wethouder geen dierenvriend en te veel met windmolens en zonnepanelen bezig.

Ook een motie over de welzijnsorganisatie Delft voor Elkaar. Een mooie organisatie, maar wel één die de vinger in de subsidiepot van de gemeente stopt en daar wel een potje kan breken. De strekking van de motie was dat er een limiet aan de begeleiding van Delft voor Elkaar moet komen van maximaal 1 jaar. Er zijn organisaties in Delft die totaal de meerwaarde van begeleiding niet zien en ook niet willen. Meerdere raadsleden zijn hier al langer van op de hoogte. Hart voor Delft heeft gesprekken gehad met een aantal organisaties en vrijwilligers uit de wijken. Zij geven aan, dat de kans op subsidie nihil is als je niet samenwerkt met Delft voor Elkaar.

De wethouder zegt dat het college hierover al nadenkt en dus werd deze motie afgeraden. Hart voor Delft is wel klaar met het getreuzel van dit college over dit belangrijk onderwerp en komt hier zeker op terug. Want het is natuurlijk vervelend dat het gewoon ontkend wordt, terwijl het in heel de stad een bekend verhaal is.  Er is in 2021 door Delft voor Elkaar zelf een onderzoek geweest of men wel of niet begeleiding wil van Delft voor Elkaar. Dat is als slager jouw eigen vlees keuren. Zo houd je jezelf als Delft voor Elkaar overeind ten koste van de doelgroep, waar het om gaat. Ook hier komt een vervolg op. Hart voor Delft heeft het nu lang genoeg geprobeerd duidelijk te maken. Het werkt simpel niet, zoals het al 20 jaar niet werkt in het Welzijnswerk.

Dit was een korte een impressie van de Begrotingsraad van 10 november 2022. Wilt u met ons praten over één van deze onderwerpen? Mail ons gerust fractie@hartvoordelft.nl,  Ook kunt u ons bellen, als enige fractie van de gemeenteraad staat ons telefoonnummer gewoon op ris.delft.nl. vermeld.

Coby de Koning
Raadslid Hart voor Delft