Het kijkje in de keuken bij Perspektief

Afgelopen donderdag werden de commissieleden van Sociaal Domein en Wonen uitgenodigd om een presentatie bij te wonen over de ingezette koers van Perspektief. De koers die is gericht op het gezond krijgen van de financiën en het optimaliseren van de kwaliteit van de zorg. Daarna mochten wij een kijkje nemen bij de nachtopvang aan de Spoorsingel 8. De vorige presentatie, 2 jaar geleden, was niet positief. Iedereen had er toch een hard hoofd over in hoe het nu ging. Met deze sombere vooruitzichten nog in het achterhoofd togen Sylvia en ik rond 18.00 uur naar het Stadskantoor voor het eerste deel van die avond. De presentatie die werd gegeven door Miriam Heringa (één van de bestuurders).

Wat altijd opvalt aan de medewerkers van Perspectief is, dat ze altijd vrolijk kijken. We werden dan ook hartelijk ontvangen en de meeste leden van de commissie SDW waren aanwezig evenals meerdere leden van de Raad van Bestuur.

De presentatie liet zien dat er gebouwd is aan de toekomst en een nieuwe koers is uitgezet. Dit bleek geen gemakkelijke opgave te zijn geweest met de pandemie (Corona) en daarbij ook een krappe arbeidsmarkt. Dan toch ‘de winkel’ openhouden en ervoor zorgen dat de juiste zorg op de juiste plek wordt gegeven, is een prestatie. Ga er maar aan staan. Er is afstand genomen van de gecombineerde locaties en er is gekeken naar wie, waar en met welke expertise de koers vormgegeven moest worden. De gemeenten Delft, Den Haag Rotterdam en GGZ Delfland zijn de ketenpartners en bouwen mee aan een gezonde cultuur.  Er is veel bereikt in de afgelopen twee jaar. Er is een gezonde bedrijfsvoering en de kwaliteit is in orde.

Op naar deel 2, de rondleiding aan de Spoorsingel 8, de daklozenopvang, de nachtopvang of sociaal pension, geef het maar een naam. Van presentaties krijg je honger en dat is maar goed ook, want na binnenkomst werden we gelijk de eetzaal binnen gebracht voor de daghap. De maaltijd die de mensen krijgen die gebruik maken van de nachtopvang. En het smaakte goed, een snelle blik leerde dat we allemaal lekker zaten te eten. De kok kwam zelfs nog kijken voor een tweede ronde maar het was al meer dan genoeg, er was nog net plek voor een yoghurt toetje.

Nu was het tijd voor de rondleiding in het gebouw. Alles netjes, alles schoon, het lijkt wel een hotel. De woonkamer is een grote kamer met meerdere zithoekjes, zitbanken en centraal een grote tv. Vanuit alle hoeken is de tv zichtbaar dus iedereen kan de keus maken hoe de avond door te brengen. Men kan rustig koffiedrinken, met elkaar praten of gewoon tv kijken en is een soort media hoek voor computergebruik.

Terwijl de groep commissieleden met elkaar stond te praten, ben ik aangeschoven bij één van de gebruikers van de nachtopvang. Dat is toch het echte verhaal. Je kunt een prima presentatie geven, maar ik hoor het toch eigenlijk liever van de mensen die er slapen. Ik heb leuk zitten praten met een man die vertelde dat hij het enorm naar zijn zin heeft in Delft. Hij wordt heel goed geholpen door Perspektief en hij heeft nu uitzicht op een woning. Hoe mooi is dat! Deze man draaide er niet omheen en vertelde mij gewoon hoe het zit.

Dit bevestigt onze visie dat Perspektief de juiste koers vaart.  Veel dank aan de organisatoren voor ‘het kijkje in de keuken’ (letterlijk en figuurlijk). Tot de volgende keer!

Bram Stoop en Sylvia Grobben

ps. foto werd met toestemming persoon geplaatst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *