Dit was in 2010. Straks Zwarte Piet alleen nog onder Politiebewaking

Burgemeester Marja van Bijsterveldt betrekt de gemeenteraad om tot een verandering van het uiterlijk van Zwarte Piet te komen die bij Delft past. Deze vraag aan de gemeenteraad stellen na de moord op George Floyd, is hem gelijk beantwoorden.

In de stichting Sinterklaas Delft was vorig een hoog oplopende ruzie ontstaan nadat de roetveegpieten hun intrede deden. Veertig van de honderdvijftig Pieten dreigden op te stappen. Dat is door voorzitter Weyers ternauwernood voorkomen. Er was maar een klein aandeel roetvegers vorig jaar.

Nu wil de burgemeester de stad en de gemeenteraad betrekken bij het uiterlijk van Zwarte Piet. Premier Rutte is anders gaan denken over Zwarte Piet vooral doordat hij in het buitenland met Black Pete als zijnde racistisch werd geconfronteerd. Nu zegt Rutte dat Zwarte Piet over een aantal jaren verdwenen is.

Ik ben opgegroeid (geb. 1960) met Zwarte Piet en heb dat nooit aan racisme gekoppeld. Maar dat kan onbewust natuurlijk wel zo zijn uitwerking hebben gehad. Ik heb enkel positieve herinneringen aan Sinterklaas met zijn onvoorspelbare Zwarte Pieten. Van mij mag die traditie zo blijven.

In mijn tijd was de Kerstman juist een nepperd. En die kerstboom was alleen leuk om daarna met O&N in de fik te steken. Maar de Kerstman heeft Sinterklaas aan belang al dik verslagen. Nu wil de stichting Sinterklaas geleidelijk het uiterlijk veranderen. Alles is aan verandering onderhevig, maar gezien de anti-racisme demonstraties zal dit meer een revolutie worden dan een evolutie.

Het uiterlijk van Zwarte Piet gaat nu dus ook de Delftse politieke arena binnendringen. Het uiterlijk tijdens de intocht wordt mede door de politieke verhoudingen in een stad bepaald. Wat past bij Delft? Dat zal een steeds terugkerende discussie worden. It giet oan.

Hart voor Delft / Groep Stoelinga / 

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [167.00 B]