Het Voorhof, met voornamelijk hoogbouw, is één van de dichtstbevolkte wijken van Nederland. Het voordeel van deze hoogbouw is dat het relatief veel groen heeft. Het Voorhof kent ook, op de Binnenstad na, het grootste winkelgebied met winkelcentrum In de Hoven.

Toch heeft deze wijk haar uitdagingen die we graag benoemen en hoe Hart voor Delft dit wil aanpakken.

De wijk onderscheid zich in een paar buurten: De Multatulibuurt, de Mythologiebuurt, de Roland Holstbuurt en de Poptahof. Voor die laatste hebben we een aparte aanpak geschreven, omdat deze buurt een andere samenstelling heeft.

De Multatulibuurt
In deze buurt heeft een aantal bewoners aangegeven zich niet veilig te voelen. Dit is een belangrijk punt, want de gemeente is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de zorg voor veiligheid.

Een wijkgerichte, of zelfs buurtgerichte aanpak op dit punt is dus zeer van belang. Meer blauw op straat moet zorgen voor een veilig gevoel.

De Roland Holstbuurt
Deze buurt kenmerkt zich door jonge bewoners, voornamelijk studenten. Daarnaast wonen er veel senioren. Toch scoort deze buurt relatief hoog op punten als woongenot. Hart voor Delft hoort graag hoe de verschillende bewoners hun buurt ervaren.

De Mythologiebuurt
Ingeklemd tussen de Papsouwselaan en de Nieuwe Gracht kun je deze buurt omschrijven als een buurt in ontwikkeling, waar op dit moment heel veel wordt gebouwd. Hart voor Delft gaat graag in gesprek met de huidige bewoners, hoe zij deze ingrijpende veranderingen ervaren.

Inspraak
Zoals in heel Delft is er een gemeenschappelijke factor: Het gebrek aan participatie, ofwel inspraak vanuit het stadsbestuur. Er worden veel besluiten genomen die best veel invloed hebbenop het dagelijkse leven van bewoners.

Ook in het Voorhof blijkt, uit onderzoek, dat de bewoners niet het gevoel hebben te worden gehoord door de gemeente. Het stadsbestuur communiceert alleen naar de bewoners toe en lijkt maar moeilijk te kunnen luisteren. Dit moet veranderen, Hart voor Delft maakt zich al tijden sterk voor inspraak en beginspraak door en voor Delftenaren.

Studentenoverlast
Delft is sinds oudsher een studentenstad, studenten horen bij de stad. Maar, door met name de grote hoeveelheid studenten in voornamelijk de Roland Holstbuurt, is de buurt gevoelig voor overlast van deze groep bewoners. Het is bekend dat studenten een ander leefritme hebben en dus veel ’s avonds laat en ’s nachts leven in tegenstelling tot andere bewoners. Dat leidt soms tot problemen. Hart voor Delft ziet een toename van deze overlast in de wijken en wil dit aanpakken.

Studentenhuisvesting
Met de sterk toenemende hoeveelheid studenten, is er ook een toenemende vraag naar woonruimte voor deze groep. Hart voor Delft ziet al tijden dat er verkamerd wordt, ondanks dat we dit gedeeltelijk aan banden hebben kunnen leggen. Ook een nieuwe truc om toch zoveel mogelijk studenten te huisvesten in het Voorhof, is ‘woningsplitsing’. Hierbij worden eengezinswoningen opgesplitst in twee of meer kamerwoningen. Dit gaat dan wel ten koste van gezinnen of starters, die graag in delft willen blijven wonen.

Delflandplein
Deze rotonde is al sinds de aanleg een punt van zorg. Zoveel verschillende verkeersstromen en ook nog in alle richtingen, leidt te vaak tot zeer onveilige situaties. Dit moet echt veranderen.

Voorhofdreef
Hiervoor staat een versmalling naar één rijbaan gepland. De ondernemers van winkelcentrum In de Hoven hebben bezwaar aangetekend tegen dit plan. Zij vrezen dat de winkels slechter bereikbaar worden. Hoe kijkt u als Voorhof bewoner naar dit plan?

Kortom, Hart voor Delft kijkt ook naar het Voorhof, hoort graag hoe u uw buurt ervaart en gaat daar graag over met u in gesprek.

Mocht u één of meerdere onderwerpen met ons willen bespreken, neem dan gerust met ons contact op via email fractie@hartvoordelft.nl of via de Hart voor Delft Hotline 06 47 661 551.

Sonja Sint
Aisha Sriram.