BRON AD Delft door Frans Oremus 04-12-20

Het is ‘klip en klaar’: de gemeente Delft is medeverantwoordelijk voor de financiële malaise waarin cliënten van de van oplichting verdachte boekhouder Sjoerd S. terecht zijn gekomen. Dat stellen Stadsbelangen Delft en Groep Stoelinga. ,,De gemeente wees immers mensen door naar deze verschrikkelijke man. Als het dan fout gaat, mag je niet weglopen.”

Fractievoorzitter Bram Stoop van Stadsbelangen Delft is er ‘hé-lé-maal’ klaar mee. Al twee jaar lang bijt hij zich vast in het dossier Sjoerd S. – de man die in opdracht van de gemeente mensen met een kleine beurs ‘hielp’ bij hun belastingaangifte, maar ze in werkelijkheid geld afhandig maakte. Sjoerd S. werd in 2009 door toenmalig wethouder Saskia Bolten (GroenLinks) binnengehaald als een Robin Hood die ervoor zorgde dat armlastigen niet teveel belasting betalen. Inmiddels zijn er tientallen aangiften tegen hem gedaan en loopt er een juridisch onderzoek.

‘Je kunt nu toch niet ineens zeggen: Bekijkt u het maar’ Bram Stoop

De gemeente, zo heeft Stoop gemerkt, werkt in dit dossier niet bepaald mee en geeft steeds maar mondjesmaat  informatie. Recent kreeg hij ‘eindelijk’ het contract dat de gemeente Delft in 2009 met Sjoerd S. sloot. ,,En hierin staat dus klip en klaar dat de gemeente de klanten aanwees die in aanmerking kwamen voor de zogenaamde hulpverlening van S. Tegen de mensen die vervolgens gedupeerd werden door S. kun je als gemeente nu toch niet ineens zeggen: Doei, wij zijn niet verantwoordelijk. Bekijkt u het maar.”

‘Hulp’

De gemeente Delft stelde vorig jaar ‘niet aansprakelijk’ te zijn. Ze deed dit na ontvangst van een brief van Siemen van der Eijk die namens gedupeerde José van Schaik de gemeente juist ‘volledig aansprakelijk’ stelde voor de door haar geleden schade. Van Schaik – die van een uitkering leefde – had van Sjoerd S. ‘hulp’ gekregen bij de fiscale afwikkeling van de erfenis (van 174.000 euro) van haar vader.

In werkelijkheid sluisde hij het geld weg waardoor ze het hele bedrag kwijtraakte, terwijl hij haar jarenlang met smoesje aan het lijntje hield. Volgens haar advocaat had Van Schaik geen enkele reden te twijfelen aan S. omdat ze ervan uitging dat hij voor de gemeente werkte. Hij hield spreekuur op het Stadskantoor en gebruikte een mailaccount van de gemeente Delft.

Ook voor raadslid Jan Peter de Wit van Groep Stoelinga blijkt uit het contract tussen Delft en Sjoerd S. dat de gemeente eindverantwoordelijk is voor de cliënten die ze naar hem doorstuurde. ,,De gemeente heeft gewoon gelogen dat ze geen partij was in deze kwestie. Ze heeft daarnaast mevrouw Van Schaik geschoffeerd en de deur in haar gezicht gesmeten toen ze hulp vroeg, nadat ze op een verschrikkelijke manier in de maling was genomen door S. We nemen dit zeer hoog op en willen de onderste steen boven hebben.”

‘Nu moet heel snel duidelijk worden hoe de betrokken­heid van de gemeente er exact uitzag’ Stoop

Bram Stoop: ,,Verantwoordelijk wethouder Stephan Brandligt (GroenLinks) komt hier niet mee weg. We hebben hem deze week samen met de Groep Stoelinga een groot aantal vragen gesteld over deze zaak, en dat is niet voor de eerste keer. Nu moet heel snel duidelijk worden hoe de betrokkenheid van de gemeente er exact uitzag.

Ook willen we weten waarom S. jarenlang – zonder tegenprestatie – gebruik kon maken van een spreekkamer en een mailaccount van de gemeente. Als die informatie niet snel komt, plannen we een interpellatiedebat in met wethouder Brandligt. Ik ben in dit geval liever duidelijk dan dat ik aardig gevonden word.”

Lees ook:

AD Delft 9 januari 2019 Gemeente hielp verdachte Sjoerd S