Vanmorgen las ik in de media dat vooral de VVD en Groen Links verbaasd zijn over de overlast die jonge criminelen veroorzaken in Amsterdam. Is het in Delft dan anders vraag je je af? Burgemeester Verkerk gaf in zijn Nieuwjaarsrede aan dat het veiliger was geworden in Delft. Misschien blijkt dat uit cijfers, maar de vraag is of dat echt zo is.
Na de Nieuwjaars borrel in Amsterdam werden de echte cijfers bekend. Alom verbazing bij de VVD en Groen Links. De PvdA burgemeester wist even niet wat hij moest zeggen.

Dezelfde politieke partijen gaan de burgers nu wederom vertellen hoe ze de komende vier jaar de veiligheid gaan aanpakken. Dat is de politiek anno 2014 en heel naïef vragen ze zich af waarom burgers achter populistische partijen lijken aan te lopen. Groen Links roept in paniek als standaard reactie: ‘we moeten snel op de scholen voorlichting gaan geven over dit onderwerp.’ Ik durf de bewering aan dat het in Delft niet anders is dan in Amsterdam. Daarom maak ik deze vergelijking.

Het is voor Delft van belang dat onze inwoners vooral gaan kiezen voor een partij die niet landelijk gelinieerd is, maar op een stadspartij waar de mensen ook daadwerkelijk voor hun stad en wijk bezig zijn. Stadsbelangen Delft is voor de inwoner dan ook de beste optie en is aantoonbaar bezig in de wijken . Stadsbelangen Delft is een stadspartij, waarvan bekend is dat de kandidaten op de kandidatenlijst daadwerkelijk bezig zijn in hun wijk. Ik ben zeer actief in de Wippolder als oprichter van bewonersorganisatie BOW Zuid in 2010. Inwoners van deze wijk vonden dat er niet voldoende naar hen werd geluisterd. Zo heeft Stadsbelangen Delft nog meer kandidaten, die in andere wijken hun steentje bijdragen, zoals bijvoorbeeld Coby de Koning en Harry van Adrichem. Beiden actief in het Westerkwartier en Olofsbuurt.

BOW Zuid is een bewust een niet gesubsidieerde belangenvereniging met mensen die opkomen voor de wijk. Een prima voorbeeld van buurtparticipatie. De wijk de Wippolder heeft te maken met vele inbraken. Afgelopen zaterdag, 19 januari 2014, was het weer raak in de Theresiastraat. De bewoners komen thuis en het huis is leeggeroofd. Signalement volkswagen golf en vier jongeren met petje. Daar moet je het dan mee doen.

Is Delft dan echt veiliger geworden, zoals de burgemeester stelde? Ik ben op dit moment druk bezig met een enquête onder de bewoners, want die willen dat de poorten afgesloten worden met hekken. Ik ondersteun een betrokken wijkbewoner Ted Laros die deze actie is begonnen. Ook zijn huis werd, net als bij zijn vijf buren, leeggeroofd.

Ik geniet zelf landelijke bekendheid als het gaat om aanpak van criminele jongeren en heb er dagelijks mee te maken in mijn werk. Dat doe ik al vanaf 1992. Ik heb een simpele maar doelmatige redenering. Wil je je als crimineel gedragen? Dan hoort daar een harde aanpak bij. Wil je een kans? Dan wordt die kans onder duidelijke voorwaarden aangeboden. We leven in een tijd waar jongeren, als het aan de linkse partijen ligt, cursussen zouden moeten krijgen over hoe om te gaan met criminaliteit en dergelijke. Naar mijn mening overbodig. Leg ze gewoon uit wat de gevolgen zijn als je je niet gedraagt en wat de gevolgen zijn voor de ouders, die nu nog veel te vaak buiten beeld blijven.

Er is dus nog veel te doen als gaat om veiligheid en de aanpak van criminaliteit in onze stad, ondanks de cijfertjes!

Stadsbelangen Delft
Bram Stoop