kassa‘Stadsbelangen was wel erg kritisch Aad tijdens de Algemene Beschouwingen’, zei een lid van het college tegen mij. Enkele dagen later bleek maar weer eens hoe terecht onze kritiek was richting het college. 

In de commissie SVR werd het voorstel van het college besproken inzake de verhoging van de parkeertarieven. Naast de 2% indexering, wil het college de tarieven nog eens extra met 11% verhogen. Met de extra geschatte opbrengst van ca. 450.000,– euro wil het college een bezuinigingstaakstelling realiseren. Het college bezuinigt dus door parkeertarieven te verhogen. Bezuinigen met de auto als melkkoe. 

In de commissie bleek ook, dat de huidige parkeergarages niet altijd vol zijn. Als een ondernemer een product in de markt zet en het product loopt nog niet, dan zal hij het product eerder goedkoper aanbieden dan duurder te maken. Wat doet het college? Het laat de tarieven in de parkeergarages stijgen. Zou het niet slimmer zijn om de tarieven goedkoper te maken, zodat de bezettingsgraad van de parkeergarages en daarmee de omzet toenemen?

In onze Algemene Beschouwingen hadden wij kritiek op het ouderwets uitleggen aan de bewoners nadat besluiten zijn genomen. In de commissie bleek wederom dat wij dit onderwerp terecht aan de orde hebben gesteld. Medio september 2011 had het college een ‘gezellig’ overleg gehad en ‘heerlijk’ zitten keuvelen met de belangenvereniging Westerkwartier/Olofsbuurt. Niemand aan de kant van het college was op het idee gekomen om de belangenvereniging mee te delen dat men voornemens was de tarieven voor vergunning parkeren 11 % extra te verhogen. De inwoners in onze stad worden dus weer achteraf geconfronteerd met genomen beslissingen. Benieuwd of de coalitiepartijen hierin meegaan.

De conclusie is dat men heeft nog steeds niets heeft geleerd of veranderd, ondanks slogans als ‘Mensen maken de stad’ en ‘Anders…ja’ en mooie modetermen als ‘beginspraak’. De kritiek van Stadsbelangen tijdens de Algemene Beschouwingen op het ouderwets achteraf uitleggen was dus meer dan terecht.  

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman