bomenIn de ochtendkrant stond vandaag een bijzonder bericht, waarbij de Provincie en de gemeente Delft elkaar aan regeltjes houden ten koste van de veiligheid van kinderen. Spelende kinderen van de kinderopvang Plukkebol en de hockeyvereniging Hudito lopen gevaar als gevolg van omvallende bomen langs de Provinciale weg. 

In 2006 zou al bekend zijn dat de hoge bomen langs de Kruithuisweg op een bepaalde leeftijd broos zijn en kunnen omvallen.  Inmiddels zijn ook enkele woudreuzen omgevallen en tot op heden heeft dat alleen materiele schade opgeleverd. 

Tussen de gemeente en de Provincie is onenigheid ontstaan over de benodigde kapvergunning. Ondertussen wordt er niets aan de veiligheid gedaan. Waar wachten deze instanties op? Moeten er dan echt eerst slachtoffers vallen? 

Nog ongelooflijker zijn de reacties van beide instanties. Een medewerker van de Provincie stelt (citaat): ‘Voorlopig kunnen we niets doen, omdat het broedseizoen nog moet beginnen. Pas daarna, waarschijnlijk in het najaar, kan worden begonnen met het afzagen van de takken.’(einde citaat)

Een woordvoerder van de Gemeente Delft maakt het nog bonter (citaat): ‘In 2010 heeft de Provincie zich gemeld voor het kappen van zestig bomen, maar daar waren we het er niet mee eens.’(einde citaat) en verder (citaat): ‘In verband met de eventuele veiligheid zullen we er dan ook op aandringen, dat er snel een nieuwe aanvraag wordt ingediend.’ (einde citaat) 

Het kan toch niet zo zijn dat formeel gekwetter over kapvergunning en broedseizoen ten koste gaat van de veiligheid van kinderen? Of de bomen nu wel of niet van de Provincie zijn, doet in dit geval niet ter zake. De bomen staan op Delfts grondgebied en de gemeente Delft is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners. 

Hoewel de Provincie de kwestie deze week gaat bespreken in de Statencommissie Milieu, vindt Stadsbelangen dat de gemeente Delft in actie moet komen. Hoe heette het collegeprogramma 2010-2014 ook al weer?’………AAN HET WERK! 

Fractie Stadsbelangen
Aad Meuleman