NederlandHet werk van stadswachten is nuttig, maar ook lastig. Handhaving is in onze maatschappij nu eenmaal noodzakelijk en niemand zal het krijgen van een bekeuring toejuichen. Vaak is het geven van een bekeuring terecht, maar soms zou ook gekozen kunnen worden voor een andere oplossing.

Wij ontvingen onderstaand bericht. 

Geachte heer Meuleman,  

Hierbij bevestig ik mijn telefoongesprek van vandaag aan u, met betrekking tot mijn ervaring met stadswachten het ter plaatse. 

Dat ik mij tot u richt komt omdat ik a) bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op uw partij heb gestemd en b) omdat ik denk uw partij met name gericht is op Stadsbelangen in Delft. Die stadsbelangen zijn m.i. in het geding gezien het optreden van stadswachten in onze geliefde gemeente. Stadswachten zijn er m.i. niet om burgers zoveel mogelijk dwars te zitten. 

Vandaag om 11.48 ’s morgens wandelde ik met mevrouw over de Vlamingstraat. Tevens ging met ons mee het hondje van mevrouw. ( een Cocker Spaniel). Op het eind van de Vlamingstraat richting Voldersgracht doken plotseling twee  stadswachten op en trakteerden mevrouw op een bekeuring van € 70,–. Op het moment van bekeuring was de hond aangelijnd. Even daarvoor was de hond echter niet aangelijnd. Mijns inziens was een waarschuwing terecht geweest, zelfs een lichte boete. Maar om iemand hiervoor een bekeuring van € 70,- te geven plus ook nog een behandeling alsof je de grootste crimineel van Delft bent raakt kant nog wal. Mevrouw bleef kalm hierbij, de stadswachten waren niet bereid tot enige discussie. Je waant je echt in het voormalige Oostblok als je dit een keer meemaakt. Zoiets moet je gewone eerzame burgers niet aandoen. 

Hopelijk kunt u de gemeente Delft bewegen dat het allemaal wat vriendelijker kan en dat het niet de bedoeling kan zijn om gewone nette burgers te schofferen. Mijn hartelijke dank bij voorbaat als u partij hier eens aandacht aan wil besteden, want heus ik overdrijf niet: Dit is niet in het belang van een zich respecterende gemeente.

Met vriendelijke groet,
(Naam + adres bekend bij webmaster) 

Stadsbelangen heeft zich al eens eerder verbaasd over het feit dat het geven van bekeuringen één van de prestatie indicatoren is van stadswachten. Op basis daarvan zou ook het functioneren van hen worden beoordeeld. 

Zou dat de reden kunnen zijn dat het signaal dat wij ontvingen niet gewoon met eerst een waarschuwing afgedaan had kunnen worden?  Bovengenoemd signaal is niet het enige signaal dat wij ontvangen. Het beeld over stadswachten van veel inwoners is, dat het geven van bekeuringen een doel is geworden. En dat mag en kan toch niet de bedoeling zijn van handhaven.

‘Je maintiendrai’ hoeft niet per definitie te betekenen het direct uitschrijven van bekeuringen. Wat vriendelijker kan best en dat voorkomt een hoop frustratie bij inwoners.

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman