Druk Stadsbelangen loont!

1bramHet heeft even geduurd, maar dankzij de druk (zie onze brieven van 3 mei 2010 en
22 augustus 2010 aan het college van B&W) die Stadsbelangen de afgelopen maanden heeft uitgeoefend, is er nu eindelijk antwoord op de vraag en het initiatief van Bram Stoop om de stadsgevangenis (Het Steen) open te stellen voor voor het publiek. Voorlopig een proef die het volgende toeristenseizoen zal ingaan.

Een mooi resultaat. De cellen in de toren verkeren nog min of meer in oorspronkelijke staat. Een stuk Delftse historie, waar onze Delftse inwoners en toeristen nu een kijkje mogen nemen. Ongetwijfeld zullen dan de nodige anekdotes worden verteld.

Ook anderen zijn blij met het besluit van het college. Jeroen Beelen van Stads Marketing is enthousiast.  Hij denkt dat Het Steen vooral voor Nederlandse gasten en toeristen interessant is. “Zij kennen de vaderlandse geschiedenis beter. Maar het zal ook buitenlandse toeristen gaan trekken. Zowel Nederlanders als buitenlanders houden van griezelen.” 

Bram Stoop denkt dat Het Steen wel op wat interesse van toeristen kan rekenen. Verder hoopt hij dat er nu ook meer Delftse scholen een bezoekje gaan brengen aan de gevangenis. Daar is, vindt hij, alle reden toe. “Het is gewoon een compleet museum. Je weet niet wat je ziet, de rillingen lopen er over je lijf. Er staan nog namen van gevangenen uit 1500-zoveel in het hout gekrast. Zelfs de lucht uit die tijd lijkt er te blijven, het is luguber. In Het Steen staat een pijnbank en een ton, dat zijn nog originele martelwerktuigen. Als je bedenkt wat zich daar allemaal afspeelde, dat moet verschrikkelijk zijn geweest.” Zo’n bijzondere plek gaat, denkt Stoop, het toerisme in de stad ten goede komen.

Delft heeft er vanaf volgend jaar dus weer een mooie cultureel plek bij.

Fractie Stadsbelangen Delft  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *