Diego (800x449)De documentaire ‘Uit de bak, aan de bak’, waarvan het eerste gedeelte  zondag  15 april wordt uitgezonden om 16.05 uur bij NTR, Ned. 2, werd vanavond voor besproken in het programma Paul & Witteman.  De eerste twee afleveringen gaan over Diego. Als 8-­‐jarige is Diego door jeugdzorg in de jeugdgevangenis Harreveld geplaatst waar hij regelmatig seksueel wordt misbruikt door groepsgenoten. Diverse actualiteitenrubrieken besteden in 2005/2006 uitgebreid aandacht aan de misstanden.

De 11-­‐jarige Diego vertelde toen onherkenbaar in beeld zijn verhaal. Nu, zes jaar later, wil Diego het hele verhaal vertellen, hij neemt definitief afscheid van zijn verleden en richt zich op het heden. Zijn woelige leven heeft onder meer tot veel agressie en hechtingsstoornissen geleid. Sinds kort is Diego weer op vrije voeten. 

Diego3 (800x321)Vanavond praat de maker Mildred Roethof samen met Diego over de serie in Pauw & Witteman.  Ook Bram Stoop (commissielid/niet raadslid van Stadsbelangen Delft), die vanuit zijn dagelijks werk met Diego te maken heeft, komt hierbij aan het woord.  Bram:  ‘Als je het verhaal van Diego hoort, bekruip jet het gevoel van dit kan niet waar zijn.’    

Bram vindt dat deze jongeren  zeker geen kansloze jongeren zijn, maar eerder slachtoffer van het systeem. Hopelijk draagt deze documentaire bij aan een noodzakelijke discussie over deze problematiek, maar vooral aan een adequate en effectieve hulpverlening voor deze jongeren, zodat zij kansrijk worden in plaats van kansarm blijven met alle consequenties vandien. 

Diego1 (800x449)Zie link van de uitzending: http://pauwenwitteman.vara.nl/Uitzending-detail.113.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=26097&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1546&cHash=3f4bb4d9728ed538d1eaff01ca70cefa 

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman