Bron Telegraaf Haagland 22 januari 2021

Bron Telegraaf Haagland door Marieke van Essen

DELFT ’Onverteerbaar’ en ’onbegrijpelijk’. Delft reageert geschokt op de gratieverlening aan Cevdet Yilmaz, die in 1983 zes mensen doodschoot in café ’t Koetsiertje. Met de beslissing van het gerechtshof zijn wonden weer opengereten en worden nabestaanden en bekenden van de slachtoffers opnieuw herinnerd aan ’die zwarte dag na Pasen’.

Hoewel de plaats delict al vele jaren verdwenen is, staat een van de grootste moordpartijen uit de Nederlandse geschiedenis bij de Delftenaren nog altijd in het geheugen gegrift. Want wat er die bewuste 5 april in het pijpenla-café bij het Centraal Station gebeurde, is met geen pen te beschrijven: iets na half negen ’s avonds schoot de 27-jarige dader, ook wel bekend als Ted de Turk, met een semi-automatisch wapen om zich heen.

Vlak daarvoor kreeg Yilmaz, die nog niet zo lang daarvoor de Nederlandse nationaliteit had gekregen, ruzie met een cafégast. Deze zou hem voor de voeten hebben gegooid: ’Je bent dan wel genaturaliseerd, maar een Nederlander word je nooit’. Daarna volgde een slachtpartij van een halve minuut, waarin de dader twaalf kogels afvuurde. Er vielen zes dodelijke slachtoffers: Wim van Baarle, Jan van Drongelen, Wim Janssen, Ton Smits en Tonnie en Carmen Sneekes.

De zesvoudig moordenaar werd veroordeeld tot levenslang en verbleef sinds 2001 in de Van der Hoeven kliniek in Utrecht.

Cevdet Yilmaz voerde maar liefst dertien kort gedingen om onvoorwaardelijke gratie te krijgen. In die jaren stichtte hij een gezin en had hij een baan.

„Schokkend”, zegt Stadsbelangen-raadslid Bram Stoop, die vijf van de zes slachtoffers kende. „Minister Sander Dekker zegt dat hij schoorvoetend akkoord gaat met de gratie, maar hij vergeet er bij te zeggen dat deze man al jaren vrij kon rondlopen. Hij had meer privileges dan hij verdiende.”

Familie

Familie van een van de slachtoffers stelt dat Yilmaz ’echte levenslang had moeten krijgen’. „Wat er nu gebeurt is idioot”, zegt de bejaarde Delftse, die niet met haar naam in de krant wil. Ze vervolgt: „Maar laten we hopen dat hij er iets van heeft geleerd. Ik hoorde ook dat hij naar Turkije wil. Van mij mag hij gaan.”

Nabestaande Gerard Sneekes, wiens vrouw Tonnie en dochtertje Carmen bij de schietpartij omkwamen, maakt het niet meer mee: de Delftenaar, die zijn hele leven onder het verdriet heeft geleden, overleed in april 2019.

Yilmaz advocaat Romke Wybenga liet donderdag weten dat zijn cliënt niet meer had verwacht dat hem gratie zou worden verleend. „Hij heeft jarenlang een vijandige staat tegenover zich gehad”, aldus Wybenga. Hij kon donderdag nog niet kon zeggen of hij vervolgstappen gaat nemen. Of Yilmaz met zijn gezin naar Turkije vertrekt is evenmin bekend: „Hij heeft die wens ooit wel uitgesproken, maar dat is lang geleden en inmiddels is er een nieuwe situatie.”