Delft gaat voor Warmtelinq. Dit terwijl Eneco, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam zich terug trekken uit de projecten, omdat het te duur is voor de huurders.

Afgelopen weken zijn tv programma’s als Radar, Kassa en De Hofbar, naar aanleiding van klachten en hulp vragen van inwoners, aandacht gaan besteden aan de kosten van de Warmtelinq. Huurders in appartementen kunnen wel € 600,– meer kwijt zijn om hun appartement of woning te verwarmen. 

Allereerst moet de (vervuilde) warmte van de haven bedrijven uit Rotterdam naar Delft/Den Haag getransporteerd worden. Daarna naar de wijken en flats in Delft. Om de warmte op temperatuur te houden moet deze via een ‘opwarm’-station naar de woning gebracht worden, anders krijgt een huurder op de 12e verdieping geen warme douche of kraanwater.

Een andere voorwaarde is dat de flatgebouwen verduurzaamd moeten zijn, om voldoende warmte vast te kunnen houden in het appartement. Ziet u het al voor u? De Flats van Poptahof-Noord en de Papsouwselaan aan het warmtenet, zonder de verduurzaming? De appartementen hebben gedeeltelijk dubbelglas. Dat glas is uit de jaren 70/80 dus geen HRR2 of HRR3 glas. Deze appartementen verwarmen is stoken voor de kat z’n viool. Dus wordt er in deze appartementen al heel veel warmte naar buiten gelekt. Dit is één voorbeeld en zo zijn er nog meer.

De 4 woningbouwverenigingen en de Gasunie kunnen samen wel een mooie deal gemaakt hebben, maar dat wordt niet doorberekend naar de huurders. Het is toch wel duidelijk dat wanneer Eneco uit dit gesubsidieerde project stapt, dit niet komt omdat het zo goedkoop is? Eneco gebruikt namelijk hetzelfde vervuilde warmte uit Rotterdam als wat ook op het wensenlijstje van het Delftse college staat en waar Eneco nu mee gestopt is, omdat het te duur is.

Wij vrezen dat onze inwoners straks de rekening gaan betalen voor het dure project Warmtelinq. 

Coby de Koning
Hart voor Delft