Welkom in het bruisende hart van Delft, waar de eeuwenoude charme van onze stad naadloos samenvloeit met het moderne leven. Tussen de kronkelende straatjes en historische gebouwen ligt de Waagsteeg. Als doorgangsweg vanaf de Boterbrug naar de iconische Markt, de majestueuze Nieuwe Kerk, het Oude Stadhuis en de gevangenis het Steen speelt de Waagsteeg een cruciale rol. Dagelijks lopen honderden mensen deze route. Zij komen aanlopen via de Boterbrug, schieten foto’s over het water aan de Wijnhaven en genieten van onze rijke geschiedenis en cultuur. Vervolgens lopen zij via de Waagsteeg rechtstreeks het hart van Delft in.

Hoewel de Waagsteeg een sprookjesachtige route biedt voor nieuwsgierige bezoekers, heeft de eens zo pittoreske doorgang geen enkele aantrekkingskracht meer. Dit door nalatigheid in het onderhoud en desinteresse van de gemeente om de steeg een aantrekkelijk onderdeel te maken van de route en de belevenis van de wandelaars. En dit zijn niet alleen buitenlandse toeristen maar ook dagjesmensen en Delftenaren zelf. Zowel de zorg voor netheid als de visuele aantrekkingskracht hebben hier geleden onder de aanwezigheid van overvloedige fietsen, van ‘hangers’ die de steeg gebruiken om te roken en/of te drinken. De fietsen worden vaak klakkeloos neergesmeten en belemmeren vaak de doorgang voor de mensen die naar het hart van de stad willen lopen. Zij moeten slalommen om de fietsen heen en tegelijkertijd uitkijken dat zij niet in de viezigheid stappen. Absoluut geen visitekaartje dus. Maar als het aan de horecaondernemers links en rechts van de steeg ligt, De Waag en De Pizzabakkers, zal dit najaar een begin gemaakt worden met een plan om de Waagsteeg een aantrekkelijk onderdeel van de belevenis van Delft te maken.

Hart voor Delft heeft de handen ineengeslagen met de gedreven ondernemers die de Waagsteeg de uitstraling willen geven die het verdient. Samen hebben ze de visie ontvouwd voor een hernieuwde, bruisende en uitnodigende Waagsteeg die het kloppende hart van Delft weerspiegelt. Hiervoor zal ondergetekende in het najaar Wethouder van Vliet benaderen en de mogelijkheden samen met de ondernemers bespreken en bekijken wat haalbaar is en waar de gemeente kan assisteren.

Een van de meest cruciale stappen op weg naar deze transformatie is het creëren van een fietsvrije omgeving. Door dit te realiseren wordt niet alleen meer ruimte en rust geboden aan wandelaars, maar kunnen de horecaondernemers ook eindelijk de glans van de Waagsteeg herstellen. Geen tientallen fietsen die de doorgang belemmeren, geen obstakels om langs te slalommen en geen kans meer om in viezigheid te trappen.

 

 

 

 

 

 

Maar dat is slechts het begin. De wens is ook om de brug fietsvrij te maken. Zodat de mensen gewoon een foto kunnen maken zonder over een fiets te hoeven buigen met hun telefoon of fotocamera. Ook wil Hart voor Delft gaan praten met de wethouder over de ‘levensgevaarlijke deur’ van de Stedin onder de Waag. Is het mogelijk deze centrale te verplaatsen? Waarom zit dit onder een van de meest historische panden die Delft rijk is?

De Waagsteeg is niet alleen een doorgang. Het is een essentieel onderdeel van de stadsgeschiedenis en dus ook de beleving van bezoekers. Deze betoverende steeg kan dienen als een adembenemend decor voor de rondleidingen die de gidsen aanbieden, waarbij ze bezoekers een glimp van het verleden en heden van Delft gunnen.

Zoals eerder gezegd willen de ondernemers de Waagsteeg omtoveren tot een visueel festijn dat bezoekers betovert en inspireert. Denk aan een samenwerking met lokale kunstenaars. Met de steun van de gemeente moet dit haalbaar zijn. Is het een idee te streven naar het omhullen van de muren met de tijdloze pracht van Delfts blauw. Het verhaal van onze stad, vastgelegd in kleur en detail? Dit zal elke voorbijganger verwelkomen en aanspreken. Niet alleen het Prinsenhof is belangrijk, waar immers heel veel geld naar toe gaat voor onderhoud. Dit alles draagt bij aan de belevenis en zal toeristen ook zeker aanspreken een bezoek aan Delft te brengen. Dus ook de Waagsteeg!!

Coby de Koning
Hart voor Delft