Hart voor Delft staat in beginsel voor een groenere stad, maar ook voor verantwoorde uitgaven. De huidige plannen voor de Gasthuisplaats roepen echter vragen op over hun haalbaarheid, urgentie en prioritering.

Investering van 1.5 miljoen
De Gasthuisplaats, gelegen in het hart van Delft, zou een nieuwe groene oase moeten worden. Het plan, beoogde een versteend parkeerterrein om te toveren tot een openbaar park​.

​​Dit is een nobel streven, gezien de hitte-eilandeffecten en de noodzaak voor klimaatadaptatie in stedelijke gebieden. Echter, de voorgestelde investering van 1,5 miljoen euro roept vragen op over de kosten-batenverhouding en de duurzaamheid van het project.

De eerste stappen zijn al gezet met de aanleg van een tijdelijk park, bedoeld om de ruimte na het opheffen van gemengd parkeren te vergroenen​​. Hoewel dit een veelbelovende start leek, blijft het risico bestaan dat dit project slechts een dure, tijdelijke oplossing biedt. De historische context van de Gasthuisplaats, met ondergronds een oude begraafplaats, beperkt de mogelijkheden voor permanente structuur​​. Verder heeft de eerste fase meer weg van een oase van onkruid en dode takken, dan een groen park in een versteende omgeving. Dit zal dan zijn wat men biodiversiteit noemt.

Hangplek
Daarnaast is de Gasthuisplaats inmiddels een favoriete hangplek voor drugsgebruikers geworden, wat de leefbaarheid en veiligheid in het gebied verder onder druk zet​​. Overal sporen van afval, sigarettenpeuken en zakjes drugsafval.

Gezien deze beperkingen en de enorme kosten, moeten we ons afvragen of dit project de beste investering is voor onze gemeenschap. Voor hetzelfde bedrag kunnen we andere essentiële groene initiatieven in de stad financieren, zoals de verbetering van de waterkwaliteit in de Delftse Hout.

Blauwalg is daar een terugkerend probleem, waardoor recreëren daar vaak onmogelijk is​​. Door deze situatie aan te pakken, verbeteren we niet alleen de leefomgeving, maar verhogen we ook de recreatiemogelijkheden voor onze inwoners, wat direct ten goede komt aan de levenskwaliteit. Ondanks de naam blauwalg, ziet dit eruit als een ‘groene zweem’ op het wateroppervlak. Hier moet dus duidelijk ‘ontgroent’ worden.

Grote bomen
Een ander belangrijk aspect van klimaatadaptatie dat onvoldoende aandacht krijgt in de huidige plannen, is het planten van grote bomen in de binnenstad. Grote bomen zijn essentieel voor het terugdringen van hittestress. Hun bladerdaken bieden schaduw, verlagen de temperatuur en verbeteren de luchtkwaliteit.

Het huidige beleid van het college richt zich echter vooral op het planten van kleine iepen, die weinig bijdragen aan schaduwvorming en dus onvoldoende effect hebben op het verminderen van hittestress​​. Deze boompjes worden gekscherend al ‘rattenstaartjes’ genoemd door de belangenverenigingen. Dit beleid moet dringend worden herzien.

Studies tonen aan dat grote bomen aanzienlijk effectiever zijn in het bestrijden van stedelijke hitte-eilanden, dan kleine bomen of struiken. Hun vermogen om schaduw te bieden en water te verdampen, helpt om stedelijke gebieden koel te houden tijdens hete zomers.

Het is daarom noodzakelijk dat we investeren in de aanplant van volwassen, schaduwrijke bomen in de binnenstad. Dit zal niet alleen bijdragen aan een aangenamer stadsklimaat, maar ook aan de gezondheid en het welzijn van onze inwoners.

Onnodige uitgaven
Naast de 1,5 miljoen voor het tijdelijke park op de Gasthuisplaats, heeft dit college nog meer onnodige uitgaven gepland. Tramlijn 19, bijvoorbeeld, waar al tientallen miljoenen aan zijn besteed om studenten voor de deur op de campus af te leveren​​.

En dan is er nog het plan voor een brug over de Schie van ruim 27 miljoen euro, zodat studenten niet 150 meter hoeven om te rijden om op de campus te komen​​.

Hier wordt dus geld over de spreekwoordelijke balk gesmeten.

Bovendien moeten de auto’s van de bewoners rondom de Gasthuisplaats nu naar de Zuidpoortgarage, wat leidt tot minder parkeerplaatsen voor bezoekers. Dit heeft weer een negatief effect op het winkelbezoek in de stad​, wat dus weer effect heeft op het voortbestaan van vele winkeliers in de stad. Het is cruciaal dat we als gemeenteraad prioriteiten stellen die langdurige voordelen opleveren. Doen wat goed is voor de stad, in plaats van het bevredigen van een partij-ideologie.

Waterkwaliteit
Kortom, hoewel de vergroening van de Gasthuisplaats een sympathiek idee is, moeten we kritisch blijven op de uitgaven en de langetermijneffecten. Laten we kiezen voor projecten die blijvende waarde bieden, zoals de verbetering van de waterkwaliteit in de Delftse Hout en de aanplant van grote bomen in de binnenstad. Dit zorgt voor een groenere, leefbaarder en duurzamere stad, waar alle inwoners wat aan hebben.

Marcel Koelewijn
Hart voor Delft.

Foto’s: Marcel Koelewijn.