Het AD meldt dat 7108 inwoners van Delft nu WMO-voorzieningen gebruiken. Drie jaar geleden waren dat er 7251. Zie ook link artikel in AD hieronder.
https://www.ad.nl/delft/minder-inwoners-van-delft-in-de-wmo-dan-drie-jaar-geleden-over-drie-jaar-zijn-het-er-meer-dan-nu~a5291a80/
Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat dit aantal over drie jaar stijgt naar 8515.

Nu zijn er minder WMO-cliënten, mogelijk door oversterfte door COVID-19. Over drie jaar wordt echter een toename verwacht door de vergrijzing; naarmate de bevolking ouder wordt, zal de vraag naar WMO-voorzieningen toenemen.

Financiële gevolgen en personeelstekort
Een belangrijke zorg is de financiering van de verwachte toename. De uitgaven voor jeugdzorg en WMO zijn de afgelopen jaren sneller gestegen dan de economie. Dit kan gemeenten financieel overbelasten. Bovendien is er een tekort aan personeel, wat het moeilijk maakt om aan de toenemende vraag te voldoen. Sinds de decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten in 2015, kampen veel gemeenten met tekorten in het sociaal domein, inclusief de WMO en jeugdhulp. Deze decentralisatie was bedoeld om gemeenten meer autonomie en flexibiliteit te geven, maar in de praktijk heeft het geleid tot financiële tekorten en een toenemende last op lokale overheden.

Er gloort hoop
Wij hopen dat het nieuwe kabinet dat momenteel in de maak is, serieus kijkt naar de problemen die zijn ontstaan door de decentralisatie en deze geheel of gedeeltelijk terugdraait. Gemeenten zouden niet elk jaar met tekorten moeten kampen zonder te weten hoe deze opgevuld moeten worden. Het maken van moeilijke keuzes wordt bemoeilijkt door de focus van dit stadsbestuur op klimaatmaatregelen, energietransitie en een autoluwe binnenstad. Er moet meer aandacht komen voor de financiële en sociale ondersteuning van onze inwoners.

Wat betekent dit voor de senioren van Delft?
Voor onze senioren betekent dit dat de druk op WMO-diensten kan toenemen. Het stadsbestuur moet proactief handelen om de financiële en personele uitdagingen aan te pakken. Dit kan door te lobbyen voor betere financiering en oplossingen voor het personeelstekort te zoeken.

Echter, het huidige stadsbestuur heeft andere prioriteiten, zoals de 0-emissie zone, energietransitie, een autoluwe binnenstad, betere fietsverbindingen (Gelatinebrug 27 miljoen!) en fietsecoduct, Delft West, en het Prinsenhof. Allesbehalve wat echt belangrijk is voor onze senioren. Deze focus kan betekenen dat er minder tijd en middelen zijn om te lobbyen voor de WMO. Hierdoor bestaat het risico dat de stijgende behoefte aan WMO-voorzieningen niet tijdig wordt opgevangen.

Wegstemmen van motie voor nieuwe woonvormen
Daarnaast heb ik vorig jaar een motie ingediend bij de Woonvisie voor nieuwe woonvormen als tussenoplossing tussen ‘Langer en weer thuis’ en verpleeghuizen. Deze woonvormen kunnen veel opvangen met directe hulp van een verpleeghuis. Helaas werd deze motie weer weggestemd, ondanks dat het een goede oplossing zou zijn om de kloof tussen thuis wonen en verpleeghuizen te overbruggen. Het lijkt erop dat voorstellen van onze partij vaak worden geblokkeerd, alsof er afspraken zijn om onze initiatieven tegen te houden. Zie motie onderaan dit artikel.

Wij bij Hart voor Delft, blijven de situatie nauwlettend volgen en zullen ons inzetten voor een eerlijke en effectieve verdeling van middelen om ervoor te zorgen dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.

Voor meer informatie of om uw zorgen te delen, kunt u ons bereiken via e-mail op: fractie@hartvoordelft.nl

Sylvia Grobben
Hart voor Delft

Zie motie:

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab