Vorige week was ik bij Omroep Delft voor een debat over de Europese verkiezingen die binnenkort plaatsvinden. Voordat het debat begon kwam ik Nico Jouwe in de gang tegen en die vroeg of ik even 2 minuten had voor een paar vragen. Ik zou Bram niet zijn als ik daar geen gehoor aan zou geven. In een artikel van de Delft op zondag van 26 mei jl. werd ik naar aanleiding van deze 2 minuten geciteerd. Vandaar dat ik hier even een korte reactie op geef. Door op deze link te klikken komt u bij het artikel Digitale editie Delft op zondag 26 mei 2024

De vragen gingen over het slavernijverleden en het excuus dat is aangeboden door de burgemeester namens Delft. Er werd aangegeven dat ik, en fractie van Hart voor Delft, tegen een excuus zijn. Ik heb dat nogmaals bevestigd maar ook voor de zoveelste keer proberen uit te leggen waarom. Ik heb onder andere verteld dat ik zelf in Senegal ben geweest voor een bezoek aan het slaveneiland waar ook de film Roots is opgenomen. Dat was zeer indrukwekkend. Ik heb ook gezegd dat het verschrikkelijk is wat er gebeurd is met de slavenhandel. Dat vinden ook andere fractieleden van Hart voor Delft. Ook heb ik nogmaals proberen uit te leggen dat ik en de fractie ons niet verantwoordelijk voelen voor wat er toen is gebeurd.

Slavenhandel was in die tijd iets wat breed werd gedragen en waar wij ons vandaag de dag niet verantwoordelijk voor voelen. Dat is onze mening en die mag je hebben. Men heeft de mond vol van vrijheid van meningsuiting en die is voor ons ook erg belangrijk. Daar maken wij ook gebruik van. Ik heb ook tegen Nico Jouwe gezegd dat ik hun mening respecteer zoals zij erin zitten als het gaat om het slavernij verleden. Nico vroeg ook nog of mijn mening nog ging veranderen als er weer een discussie over komt en mijn antwoord was wederom nee.

Natuurlijk zou het voor de linkse partijen mooi zijn als de gemeenteraad van Delft unaniem mee gaat in het advies wat door het KMC gegeven wordt. Wij als Hart voor Delft dus niet. Er staat ook in het artikel dat in het jaar 1801 een boek is verschenen dat slavernij als wreed, hard en onrechtvaardig bestempelde. Ook dat slaven destijds zelf ook vonden dat het niet normaal was. Dit boek van ruim 200 jaar geleden, is men nu aan het herhalen, want wie zou er anders over denken zou je je afvragen? In de tijd waarin we nu leven is dit ondenkbaar. Slavernij nooit meer! Zo simpel is dat! Ik heb al vaker iets geschreven over onze mening over het slavernijverleden en ben hier de afgelopen twee jaar ook in de Algemene Beschouwingen op terug gekomen.

Dat ook nu weer geprobeerd wordt om zaken uit te vergroten om te laten zien hoe wij er als Hart voor Delft in zitten, zeg ik ‘dat is dan ook weer jammer’! Maar voor de zekerheid nogmaals de foto boven dit artikel die in Senegal is genomen en die genoeg zegt hoe wij er over denken!

Bram Stoop
Hart voor Delft