In de uitzending van De Staat van Delft op 26 januari 2024, een organisatie die door de gemeente wordt gesubsidieerd, werd Pieter Jouke een podium geboden om zijn column voor te lezen. Zijn visie over hoe om te gaan met criminele jongeren. Zelf noemt hij deze uitgesproken column prikkelend. Wij vinden deze column schandalig, kwetsend en schofferend en doet geen recht aan de mensen achter Hart voor Delft.

Pieter Jouke vond de opstelling van Hart voor Delft om criminele jongeren hard aan te pakken populistisch gedrag. Aanleiding was de gang van zaken rond Oud en Nieuw waar jongeren doelbewust onze hulpverleners met zwaar vuurwerk en stenen bekogelden en ook vernielingen aanrichtten. Hulpverleners die ook gezinnen hebben en moesten vrezen voor hun leven. Als je als partij voor deze hulpverleners opkomt, is dat volgens hem populisme. Zijn oplossing: ‘ga onder het genot van ‘een kopje thee’ in gesprek met deze criminele jongeren’. Hij mag dat natuurlijk vinden, maar is dat geen populisme?

Zijn bewering dat de mensen van Hart voor Delft zich niet kunnen inleven in anderen raakt kant nog wal en is uitermate schofferend. Pieter Jouke stelde: ‘Mensen van Hart voor Delft zijn geen beesten, maar menselijke mensen die zich niet in anderen kunnen verplaatsen’.

Nog nooit heeft hij enig contact gehad met de fractie- en bestuursleden van Hart voor Delft. Is dat zijn manier van inleven in anderen? Als hij dat wel had gedaan, had hij kunnen weten dat voor Hart voor Delft preventie, om te voorkomen dat jongeren het verkeerde pad opgaan, belangrijk is. Maar als jongeren overgaan tot zwaar geweld tegen hulpverleners, zoals gebeurd is tijdens Oud en Nieuw, is wat Hart voor Delft betreft de grens bereikt en mag er stevig worden gestraft.

Onderstaand enkele beelden over onze fractieleden en mensen binnen Hart voor Delft en hoe zij in onze maatschappij staan.

Bram Stoop, opgegroeid in echte armoede, waar Pieter zich alleen maar een vage voorstelling van kan maken. Bram heeft zijn werkzame leven succesvol gewerkt in het jeugdwerk, nl. bij de Stichting Trix in Den Haag. https://omroepwest.nl/nieuws/4049233/stichting-trix-opgeheven-einde-aan-25-jaar-hulp-voor-haagse-jongeren Als er één iemand weet, wat probleemjeugd is en hoe daar mee om te gaan, is Bram dat. En als er één iemand is, die deze jeugd tweede kansen bood, was dat ook Bram. Hij heeft zich altijd ingezet juist voor deze jeugd.
Coby de Koning, alleenstaande moeder die 2 dochters heeft opgevoed. Die zich naast het raadswerk als vrijwilligster inzet bij diverse organisaties. Zie website www.hartvoordelft.nl onder fractie.
Lisette de Jongh Swemer, die altijd pleegkinderen met hun problematiek heeft opgevangen. En zich inzet voor deze kinderen.
Sylvia Grobben, die altijd een leerwerkplek biedt en zich inzet in het sociaal domein.
Aisha Sriram, alleenstaande moeder die jaren in de bijstand heeft gezeten en haar kansen heeft benut. Zij weet wat armoede is. Aïsha zet zich in voor haar buurt en is actief in verschillende organisaties. En ook voor vrouwen met een migrantenachtergrond en mensen die langdurig in de bijstand zitten. Zij is actief betrokken bij het opzetten van een project ter preventie van jeugdcriminaliteit.
Marcel Koelewijn, die zich, naast het raadswerk, als bestuurslid van de huurdersraad van Woonbron inzet voor de ondersteuning van huurders in de sociale huursector net als Aisha Sriram.
Daan Stellingwerf, werkt naast zijn studie als secretaris en juridisch adviseur bij de Wetswinkel Delfland, waar hij gratis juridisch advies verstrekt aan sociaal economisch zwakkere burgers in Delft en omgeving.
Patrick Verbaan die met zijn vrouw Vanessa met heel veel succes het jongerencentrum de Border runnen. Een buurthuis voor jongeren, waar ze continue activiteiten organiseren voor jeugd die het thuis misschien niet makkelijk heeft. Bij de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente kreeg hij nog een welgemeend compliment van onze burgemeester, omdat hij specifiek rond de oudejaarsavond activiteiten had georganiseerd zodat de activiteiten in deze wijk (Tanthof) rustig en succesvol zijn geweest.
Sonja Sint alleenstaande moeder van 3 kinderen. Heeft 12 jaar op een Praktijkschool gewerkt, dus 12 jaar met jeugdproblematiek. Heeft 10 jaar iedere week een jongen opgehaald die thuis aandacht tekort kwam. Helpt op een dagbesteding met een meisje met autisme.
Erwin Stoelinga: die als vrijwilliger les gaf aan leerlingen, die in coronatijd  thuis niet terecht konden. Die samen met ouders voor jongeren met een beperking tot de arbeidsmarkt de tuin van deze jongeren heeft opgeknapt.

En zo zouden we nog enkele mensen binnen Hart voor Delft kunnen beschrijven. Dít zijn mensen die zich als geen ander wel in anderen kunnen verplaatsen.

Weet Pieter ook dat Hart voor Delft de vierde partij van Delft is? En dat we dat zijn juist omdat Hart voor Delft zo goed weet wat er zich afspeelt in de Delftse samenleving en achterstandswijken in onze stad? Weet Pieter ook dat de eigenschap van een stadspartij is dat daar mensen zitten van links tot rechts, maar wel gezamenlijk optrekken om het beste voor onze stad en inwoners te realiseren?

Bijzonder dat één van de programmamakers van De Staat van Delft regelmatig in het publiek zit bij de uitzendingen om in zijn eigen programma vragen te kunnen te stellen en dat allemaal gesubsidieerd door de gemeente Delft, maar dit ter zijde. Overigens werd Pieter Jouke ook niet gecorrigeerd door de presentoren tijdens bedoelde uitzending, wat onze burgemeester Marja van Bijsterveldt wel deed.

Kortom: Pieter Jouke heeft zich met zijn column volkomen belachelijk gemaakt met uitspraken over Hart voor Delft zonder enige kennis van zaken. Reden voor de fractie en bestuur door middel van deze column hierop een reactie te geven.

En De Staat van Delft? Voortaan maar ‘links’ laten liggen?

Fractie en bestuur Hart voor Delft