Hart voor Delft heeft vragen gesteld over de rol van de gemeente bij de verkoop van het TU gebouw aan de Mijnbouwstraat in Delft. Afgelopen donderdag 11 januari jl. is de beantwoording op de vragen van Hart voor Delft aan de orde geweest in de commissie EFB.
Zie onderaan beantwoording vragen.
De gemeente geeft aan dat ze grote kortingen gegeven hebben op gemeentelijke kosten voor bedrijven. Ook zijn er 130 parkeerplekken toegezegd in de Zuidpoortgarage aan Royal Haskoning. Hart voor Delft is uiteraard blij met deze grote werkgever in Delft, die ook fors gaat investeren in renovatie van het gebouw. En dat de gemeente een aantrekkelijke vestigingsplaats wil zijn voor bedrijven is van groot belang.
Maar toch is het weggeven van parkeerplekken die eigenlijk voor onze inwoners en bezoekers van Delft zijn bedoeld, zoals ook dagjesmensen en toeristen, onwenselijk. De werknemers van Royal Haskoning kunnen ook op TU terrein parkeren in de garage aan het einde van de Mekelweg. Bovendien dient Royal Delft zelf een oplossing voor het parkeren voor haar werknemers te regelen.
En de gemeente is niet consequent wat betreft parkeren. Want aan de ene kant moeten de bewoners van de binnenstad hun auto ergens anders parkeren, ook weer in de Zuidpoort garage…? Als het aan het college ligt, moet iedereen zijn auto, als het even kan, maar wegdoen. Daar lijkt het zo langzamerhand wel op. Aan de andere kant halen we een bedrijf naar Delft door het voor hun aantrekkelijk te maken om met de auto te komen met het aanbieden van korting op parkeerplekken in de garage Zuidpoort. Dat is moeilijk uit te leggen.
En dan alle andere kortingen vanuit de gemeente voor dit miljoenen bedrijf. Het gaat om veel geld. Die kortingen worden door onze inwoners opgebracht. Niet zo vreemd dat Delft één van de duurste gemeente is.
Hart voor Delft heeft bedrijven uit Delft zien vertrekken omdat er geen ruimte was en aan die bedrijven werden er geen parkeerplaatsen in garages aangeboden of andere grote gemeentelijke kortingen. Dit lijkt op een ongelijke behandeling door de gemeente van grote versus kleinere bedrijven.
Hart voor Delft wil het vestigingsklimaat bekijken op aantrekkelijkheid voor zowel grote als kleine bedrijven, zodat geen sprake meer kan zijn van ongelijke behandeling. We denken eventueel aan vergelijkbare ‘kortingen’ voor bijvoorbeeld kinderdagverblijven, zorginstellingen, zorgverleners, hulpverleners en onderwijsinstellingen. Zinvol geld uitgeven dus!
Maar aanbieden van parkeerplaatsen in onze parkeergarages, die ten koste gaan van onze inwoners, bezoekers en toeristen, vindt Hart voor Delft geen goed plan.
Lisette de Jongh Swemer
Hart voor Delft
Laat een reactie achter