De bewoners van Die Buytenweye aan de Chopinlaan kregen op 29 december 2022 een brief op de mat waarin wijzigingen in de maaltijdvoorziening worden aangekondigd. Deze wijzigingen zijn nodig stelt men om binnen de begroting van 2023 te kunnen blijven.

Wat de soep betreft dat wordt bouillon zonder kip of rundvlees. Ook zal het meer vegetarisch zijn, staat in de brief. Of men bezwaar tegen vegetarisch eten heeft wordt niet gevraagd. Het is besloten evenals de maaltijden die afgewogen worden aangeboden. Kortom deze brief van 29 december 2022 is een mededeling over een besluit dat 2 dagen later in gaat.

Op zich begrijpt Hart voor Delft dat er bezuinigd moet worden, maar om dit op het eten te doen en de manier waarop is ronduit onacceptabel. Wie had ooit verwacht dat onze oudjes eten krijgen wat met een weegschaaltje afgewogen wordt en dan ook nog verplicht vegetarisch. Welk creatief brein dit heeft bedacht, is de vraag. Worden verzorgingstehuizen voortaan een soort voedselbank?

Als je nog honger hebt dan kan je vragen of er nog wat over is. De brief besluit dat dit besluit gebaseerd is op het Nederlands gemiddelde. Dat moet genoeg zijn.

Hart voor Delft gaat hier schriftelijke vragen over stellen aan de wethouder zorg. Bezuinigingen in de zorg is voor ons elke euro één te veel, omdat de werkdruk daar al torenhoog is. En zeker niet op het eten en ook niet verplicht vegetarisch voedsel opleggen aan onze ouderen. Nu gaat het steeds meer richting de ouderen (cliënten) waarop men wil bezuinigen. Wat de vrijwilligers betreft: dit soort bezuinigen werkt niet echt motiverend. Eén van de vragen zal dan ook zijn wat deze bezuinigen nu werkelijk opleveren.

Sylvia Grobben
Fractie Hart voor Delft

Onderstaand de brief die de bewoners ontvingen

 

Aan de bewoners van Die Buytenweye

Delft, 29 december 2022

Betreft: Wijzigingen in verstrekkingen maaltijden         

Beste bewoner,

Hierbij informeren wij u over een aantal wijzigingen in de maaltijdverstrekking. In verband met de gestegen voedingskosten zal er moeten worden bezuinigd (om binnen de begroting 2023 te blijven). We hebben met elkaar gekeken naar aanpassingen die zo min mogelijk consequenties voor u zullen hebben. Hier hebben we voor gekozen:

Soep vs. Bouillon
We hebben ervoor gekozen de cyclus soep aan te passen. Krijgt u nu nog 7 dagen in de week soep, vanaf 1 januari 2023 krijgt u 4 dagen in de week een bouillon (op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag) en 3 dagen in de week een soep (op dinsdag, donderdag en zondag). De soepen zullen ook vaker vegetarisch zijn, d.w.z. zonder (kip of rundvlees) ballen.

Toetjes
We hebben ervoor gekozen om per 1 januari 2023 geen 1 persoonsverpakkingen meer te bestellen t.b.v. toetjes (vla en yoghurt) maar enkel nog 1 liter pakken. Toetjes zullen voortaan enkel nog worden uitgeschonken/geserveerd in bakjes te eetzaal en/of op uw appartement.

Portiegrootte
We geven momenteel meer eten (+25%) naar boven (lees etages) dan ‘norm’ en moeten daarom ook vaak eten weggooien. Om verspilling te voorkomen, gaan wij onderstaande afmetingen hanteren. Deze norm is gebaseerd op het Nederlands gemiddelde van verzorgingstehuizen en moet meer dan genoeg zijn.

  • Vanaf 1 januari 2023 hanteren we vanuit de centrale keuken per bewoner per dag de norm/portiegrootte van 150 gram aardappelen, 150 gram groenten en 80 à 100 gram vlees/vis per bewoner per dag.
  • Mocht er eten over zijn op etages dan zal dit worden verzameld voor de bewoners die nog meer wensen. U kunt hier dus naar vragen.
  • Medewerkers zorg en vrijwilligers zijn geïnformeerd omtrent het feit dat ze in principe niet meer mee kunnen eten (enkel kunnen mee eten als elke bewoner heeft gehad en er over is/wat anders in de prullenbak verdwijnt). 
  • Medewerkers/vrijwilligers die maaltijden opscheppen/serveren zullen worden voorzien van een weegschaal en instructies omtrent portiegroottes.

Wij hopen u zo voldoende geïnformeerd te hebben. Heeft u nog vragen dan horen wij dat graag.

Met vriendelijke groet,

Teammanager Facilitair