Vandaag heeft het AD een alarmerend artikel gepubliceerd: meer dan de helft van de volwassenen in Delft voelt zich eenzaam. Dit schokkende cijfer van 53,3% ligt ver boven het landelijke gemiddelde van 48,6%. De schuld ligt bij het stadsbestuur, dat essentiële voorzieningen heeft wegbezuinigd en heeft toegestaan dat huizen massaal worden verkamerd. Zie link.

https://www.ad.nl/delft/meer-dan-de-helft-van-volwassenen-in-delft-is-eenzaam-sinds-ik-hier-kom-ken-ik-al-mijn-buren~a2169d03/?utm_source=Regionewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20240521&ctm_ctid=7b108c6a0d3a30909df4752f53a2689d&utm_term=7b108c6a0d3a30909df4752f53a2689d&utm_content=AD_REGIO_15

De sluiting van 55+ centra
Een goed voorbeeld hiervan is het 55+ centrum in de Wippolder, genaamd de Wipmolen, dat een paar jaar geleden werd gesloten. Dit centrum was een belangrijke ontmoetingsplaats voor ouderen in de wijk, waar nu 45% van de woningen door studenten wordt bewoond. De ouderen voelen zich hierdoor geïsoleerd omdat zij geen aansluiting vinden met de jonge bewoners. Een handtekeningenactie toonde aan dat 100% van de buurtbewoners tegen de sluiting was, maar het stadsbestuur sloot het centrum toch.

Verkamering: een groot probleem
Naast de bezuinigingen heeft de massale verkamering van huizen in Delft bijgedragen aan de toenemende eenzaamheid. Veel gezinswoningen zijn omgebouwd tot studentenhuizen. Dit heeft ertoe geleid dat traditionele gezinsbuurten zoals de Wippolder nu voornamelijk door studenten worden bewoond. Ouderen missen het sociale contact met buren, dat voorheen vanzelfsprekend was. Een praatje maken met de buren is nu zeldzaam, omdat de studenten vaak andere leefritmes en interesses hebben.

Gebrek aan faciliteiten en activiteiten
Veel wijken hebben geen wijkcentrum meer waar mensen samen kunnen komen voor activiteiten en ontmoeting. Ook het 55+ centrum in het Oostblok is wegbezuinigd. In heel Delft zijn er nog maar een handjevol wijkcentra over. De activiteiten in de bestaande centra sluiten vaak niet goed aan op de behoeften van de bewoners. Voor jongeren zijn er weinig tot geen voorzieningen en voor senioren blijft er weinig over dan thuis achter de geraniums te zitten, met als gevolg dat zij vereenzamen.

Initiatieven die niet voldoende zijn
Hoewel er initiatieven zoals het Seniorenhonk in het Ontmoetingscentrum Vermeertoren zijn, waar senioren elke vrijdag samen kunnen komen voor koffie en een praatje, zijn deze niet voldoende. Het Seniorenhonk is ontstaan omdat de flatcoach van woningcorporatie Vidomes opmerkte hoe veel senioren alleen thuis zitten. De opkomst is goed, maar dit soort initiatieven kan het gebrek aan structurele voorzieningen niet compenseren.

Studenten op de campus
Hart voor Delft pleit voor een oplossing: studenten moeten op de campus gaan wonen in plaats van in de wijken van Delft. Dit zou niet alleen de eenzaamheid onder ouderen verminderen, maar ook de druk op de woningmarkt verlichten. Woonwijken moeten weer leefbaar worden voor gezinnen en ouderen, zodat de sociale cohesie in de buurt kan terugkeren. Wijkcentra moeten opnieuw worden opgezet.

Het stadsbestuur moet luisteren
Het is duidelijk dat de bezuinigingen van het stadsbestuur en de massale verkamering een negatieve impact hebben op de sociale samenhang in Delft. De bewoners van de Wippolder en andere wijken hebben duidelijk aangegeven dat ze hun ontmoetingsplekken nodig hebben, maar hun stemmen worden genegeerd. Het stadsbestuur moet verantwoordelijkheid nemen en investeren in de heropening van centra en het creëren van nieuwe voorzieningen om de eenzaamheid in de stad te bestrijden. Het is tijd dat het stadsbestuur naar de bewoners luistert en actie onderneemt om de sociale infrastructuur van Delft te herstellen. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen, jong en oud, zich weer thuis voelt in onze stad.

Sylvia Grobben
Hart voor Delft