Delft: ook in 2016 constructief en kritisch!

PictoStadsbelangen Delft ziet ook volgend jaar genoeg redenen om te doen wat het al jaren doet: constructief meedenken en de vinger aan de pols houden. De partij hoopt dat Delft komend jaar de financiën beter op orde krijgt en de lasten omlaag kunnen.

Delft heeft namelijk een bijzonder jaar achter de rug. De OZB ging omhoog en hondenbelasting werd aangekondigd. Burgemeester Verkerk kondigde z’n afscheid aan en Delft stond tot eind november onder financieel toezicht van de provincie. Het toezicht verdween en in no-time vlogen de miljoenen weer over de balk om Het Straatje van Vermeer naar Delft te laten halen.

“We hebben geen geld meer voor kinderboerderijen of een extraatje voor DOK”, begint Meuleman. “Maar het preventief toezicht van de provincie is weg en er komt meteen een lijk uit de kast: Museum Prinsenhof moet worden verbouwd om een Vermeer naar Delft te kunnen halen. Een meerderheid van de raad zegt vrolijk ‘ja’ als wordt gevraagd hiervoor 2,2 miljoen euro uit te geven. Ik ben nog geen inwoner tegengekomen die zegt: Wat fijn dat we straks drie maanden een Vermeer hebben.”

 Ondertussen krimpt de ambtelijke organisatie gestaag verder. Werkte Delft zo’n tien jaar terug nog met 1400 fte, dat zijn er vanaf 1 januari nog 675. “Wij vroegen ons in 2006 al af of Delft niet wat ruim in haar jasje zat, maar het aantal ambtenaren werd toen nog met hand en tand verdedigd.” De enorme inkrimping die nu echter gaande is, gaat wel ten koste van de dienstverlening, vreest Stadsbelangen. Daarbij komt: “We zitten straks in een voor de helft bezet nieuw Stadskantoor.”

Positief is wel dat er komend jaar dankzij een motie van Stadsbelangen gesproken gaat worden over de kerntaken van de Gemeente Delft. “Daarnaast hebben we bereikt dat alle bestemmingsreserves opnieuw tegen het licht worden gehouden. Dat is goed om eens te doen.”

Interessant wordt ook de uitkomst van het onderzoek naar de Delftse financiële malaise, dat begin komende week wordt gepresenteerd. “Belangrijk om te weten wat niet goed is gegaan en daarvan te leren. Verder wordt komend jaar het rapport Deetman gepresenteerd, dat inzoomt op de kansen voor Delft. Dat is eveneens van belang, om te weten hoe we optimaal kunnen functioneren en mensen hier zo goed mogelijk kunnen wonen, leven en werken.”

Stadsbelangen Delft wil zich ook komend jaar constructief blijven opstellen . “En waar dat nodig is zullen we kritisch zijn. Het is daarnaast belangrijk dat we nu doorpakken met de Sebastiaansbrug. Laten we ervoor zorgen dat dit geen 40 jaar durende discussie wordt, zoals met de A4. In de Spoorzone zijn best nog veel zaken flexibel en bespreekbaar. Daar liggen waanzinnige kansen.”

-Wanneer is 2016 geslaagd?
“Als we Delft vooral positief uitdragen naar buiten en bij de begrotingsbehandeling eind 2016 dermate resultaten hebben geboekt dat we lasten kunnen verlichten. En dat we armoede hebben kunnen verminderen met meer werkgelegenheid. Verder is het in Delft vaak nog oppositie tegen coalitie. Ik hoop dat we het in 2016 met de gemeenteraad in elk geval unaniem eens worden over de nieuwe burgemeester.”

Stadsbelangen Delft
W. www.stadsbelangendelft.nl
E. info@stadsbelangendelft.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *