In de gemeenteraad van 7 maart 2024 hebben we vanuit Hart voor Delft een motie mede ingediend: ‘Delft kan niet door de helft’.

In 2026 krijgen de gemeenten te maken met een ravijn in de begroting, een diepe afgrond waar we in kijken als het gaat om geld dat we krijgen voor onze gemeentelijke taken.
We vragen de minister van Binnenlandse Zaken om de geplande bezuiniging vanaf 2026 van ruim 3 miljard euro op het gemeentefonds te schrappen.

Als er namelijk 3 miljard op het gemeentefonds wordt bezuinigd, betekent dit dat de gemeenten in Nederland hun taken op het gebied van sociale zekerheid, bouwen en wonen en leefbaarheid straks niet meer kunnen uitvoeren. Het gaat om de bestaanszekerheid van onze eigen inwoners en dat is een serieuze zaak. Het is werkelijk van de gekke dat er in 2026  een grote hap uit onze begroting wordt genomen.

Nederland telt 342 gemeenten en 300 gemeenten, dat is bijna 90% van de gemeenten, die hebben een manifest getekend ‘Raden in verzet’ waarin de minister wordt opgeroepen om deze bezuiniging terug te draaien. Met deze motie sluiten we nu ook vanuit Delft aan bij de oproep: stop de geplande bezuiniging van 3 miljard op het gemeentefonds vanaf 2026.

Lisette de Jongh Swemer
fractie Hart voor Delft

Onderstaand de mede ingediende motie:

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab