Het stadsbestuur van Delft heeft een verbod op zogenoemde fossiele reclames ingevoerd binnen de stadsgrenzen. Zo zijn er op abri’s, digitale reclameborden in de stad, geen advertenties meer te zien met auto’s die rijden op benzine of diesel, posters van olie- of gasbedrijven of biljetten van aanbieders van vlieg- of bootreizen. Het liefst zien zij overal fossiele reclames uit het Delftse straatbeeld verdwijnen. Een advertentie met een aanbieding voor een verre vliegreis of een advertentie voor een gloednieuwe hybride auto? Dat mag dus niet meer omdat het stadsbestuur wil voorkomen dat u in de verleiding komt om een foute keuze te maken. Met een vliegtuigen op vakantie of benzine tanken voor uw auto is dus een foute keuze. Er wordt voor u gedacht! De klimaatpolitie gaat voor u bepalen!

Maar terug naar het artikel in het AD dd. 16 maart 2024. Het stadsbestuur is dus vastbesloten om u te ontmoedigen om het vliegtuig te nemen voor vakanties. Echter, terwijl ze deze boodschap verspreiden, rijst de vraag: waar gaan zij zelf op vakantie? Het lijkt erop dat het tijd is voor een beetje sociaal media speurwerk om te zien welke vakantiekiekjes er worden gedeeld door de leden van het stadsbestuur. Na het reces kunnen we gerichte vragen stellen, vooral als blijkt dat zij vakanties buiten Europa hebben genoten. Het is immers belangrijk dat degenen die beleid maken, zelf ook verantwoording afleggen over hun keuzes en gedrag en dus niet een vliegtuigvakantie vieren of een smerige benzineauto bezitten.

Natuurlijk is Hart voor Delft het volledig oneens met deze maatregel. Wij vinden dat Delftenaren zelf echt wel kunnen beslissen over het al dan niet gebruik van fossiele brandstoffen, voor hun auto of het vliegtuig. Delftenaren moeten vrij zijn om hun eigen keuzes te maken op basis van hun eigen overtuigingen en behoeften, zonder bemoeienis van bovenaf.

Hart voor Delft is fel tegen het verbod op fossiele reclames in Delft en zal zich hiertegen verzetten. Delftenaren kunnen zichzelf prima redden zonder hulp van het stadsbestuur. Het is tijd dat we stoppen met het opleggen van onnodige beperkingen en bemoeienis vanuit de gemeente. Hart voor Delft staat voor de vrijheid van Delftenaren om hun eigen keuzes te maken en wij vinden dat het stadsbestuur zich niet moet bemoeien met reclames voor fossiele producten.

Sylvia Grobben
Fractie Hart voor Delft