Voorzitter, collega’s in de raad en luisteraars, als dat lukt op dit tijdstip, en natuurlijk de ambtenaren.

Voorzitter, daar zitten we dan om 16.00 uur ’s middags bij de aanvang van de Algemene Beschouwingen. Op dit tijdstip zijn er ook mensen die gewoon werken en dit nu niet kunnen volgen. Is dus niet echt goed voor het betrekken van de burger bij de politiek.

Ja voorzitter, daar zitten we dan als gemeenteraad van Delft die moet constateren dat Delft in de top 10 van duurste steden en ook in de top 10 van financieel armste gemeente vermeld staat. Je hoeft hier niet lang over na te denken dat dit met elkaar te maken heeft. In de diverse commissies en commissie Algemeen hebben we ook al uitgebreid stil gestaan bij de begroting. Mijn reactie op de begroting namens Hart voor Delft zal niet veel afwijken van dat van vorig jaar, want er is weinig veranderd. Zoals ik vorig jaar ook heb aangegeven, is de maatschappij aan het verharden, de armoede in onze stad stijgt en de oplossing die men bedenkt hangt vast aan pilots en projecten zonder echte structurele oplossingen. Dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor de Delftenaar, die ook nu weer stijgen. Kennelijk is dat de urgentie en prioriteit van dit college.

Dit college heeft steeds meer de neiging graag overal de regie over te willen hebben. Of je het nu hebt over Delft West, dat wekelijks in de media te lezen is of de WMO en jeugdzorg: het college bepaalt. En er zijn ook nog de dingen, zoals de voorgenomen sloop van woningen in Sumatrastraat waarvan dit college zegt: wij zijn geen partij. Dat heeft tot gevolg dat de betrokken Delftenaar het geloof in politiek kwijt is.

Mooie verhalen zijn er genoeg, zoals dat de skatebaan toch maar mooi geregeld is. Het lijkt nu allemaal of het uitgeven van geld niet op kan, maar 2026 nadert en dan? Wat dan als de geldkraan dichtgaat en het geld is opgemaakt aan pilots en projecten met weinig of geen structurele resultaten. Ondanks ons signaal bij de vorige Algemene Beschouwingen om ons geld uitsluitend uit te geven op basis van urgentie en prioriteit blijft dit college haar eigen prioriteiten voorrang geven ten koste van de portemonnee van onze eigen inwoners.

Burgerparticipatie is nog steeds niet op peil, want dat werkt nog steeds niet. Hoeveel insprekers hebben we de afgelopen tijd niet gehad die bijna gefrustreerd de deur weer uitgingen, omdat zij zich niet gehoord voelden?

Er zijn meer dingen waar Hart voor Delft het niet mee eens is. De brug van 26 miljoen over de Schie, de participatie in Delft West, de 10 miljoen die men wederom in het museum Prinsenhof wil stoppen. Het voorbij gaan aan problemen die spelen in de andere wijken. Deze wijken worden nu te kort gedaan. Het steeds verder uitbreiden in de stad van het betaald parkeren. Het ouderenbeleid wat een wassen neus is. In het verleden hadden we maandelijks de studentenhuisvesting en verkamering op de agenda staan. Daar is nu huisvesting statushouders bij gekomen. Het lijkt wel of dit college op dit dossier geen nee durft te zeggen, terwijl we weten wat dit alles voor gevolgen heeft voor onze stad. Hart voor Delft dient mede hierom vanavond de motie in met als strekking: geef nu richting provincie en rijk simpelweg eens aan dat we geen huizen hebben en dat het water ons financieel aan de lippen staat.

Bij dit college staat de energietransitie op nummer 1 dat veel moet kosten en wederom krijgen onze inwoners hiervoor de rekening. Daarbij is het nog steeds zo dat dit college zo overtuigd van haar gelijk is, dat het bijna eng is. Maar de landelijke verkiezingen komen eraan en daar zullen de signalen, waarvan wij al lang weten wat er speelt onder de bevolking, helder worden. De burgers zijn het zat om niet gehoord te worden. Het wordt tijd dat dit college hun hoofd niet wegdraait van de problemen die spelen in onze stad.

We zitten bijna in de donkere dagen voor Kerst voorzitter. Hart voor Delft hoopt dat dit college eindelijk eens regelt dat het woonwagenkamp aan de Mazirelweg weer eens normale verlichting krijgt. De wijkagent aldaar heeft ook aangegeven dat dit een gevaarlijke situatie betreft. Ze zitten al een aantal maanden in het donker omdat de buitenverlichting het niet doet en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Is het soms ook hier zo dat gemeente geen partij is? Zeg dat dan gewoon, dat moet Stedelink regelen. We weten al langere tijd dat op dit woonwagenkamp, wat ook Delftenaren zijn, niet alles soepeltjes met de herinrichting verloopt. Graag horen wij van de wethouder hoe dit nu precies zit. Ook omdat voor dit kamp extra geld uitgetrokken zou worden.

Tenslotte voorzitter:

Hart voor Delft gaat gewoon door op de ingeslagen weg. Hier in de raadszaal zullen wij van ons laten horen en het debat niet uit de weg gaan. We gaan de wijken nog meer in en er staan diverse werkbezoeken gepland. Wij zijn de partij van jongerencentrum de Border, het Odensehuis, Bud Bus, Kwetsbare ouderen, kortom de vrijwilligers in de wijken die groot zijn in hun kleinschaligheid. Een ander voorbeeld is Jut en Jul in de Simonstraat waar ook de andere partijen geweest zijn tijdens hun wijkbezoek. Kan dit college niet regelen dat deze mensen de winter doorkomen? De meerwaarde van deze winkel wordt ernstig onderschat. Voor dit soort initiatieven willen wij nog steeds de waarderingssubsidie terug zien. Jut en Jul zouden wat ons betreft hier prima voor in aanmerking komen. Wij hopen dat het college dit ook vindt.

Hart voor Delft is er nog steeds van overtuigd dat Delft alleen financieel gezond kan worden als het college de financiën van onze stad op basis van urgentie en prioriteit benadert. We gaven dat vorig jaar ook al aan en dat zullen we blijven doen.

Dank U