Vraag snel de €55 cadeaubon van Gemeente aan voor energie besparende producten

Wees er snel bij voor de cadeaubon van €55 want het jaar is bijna voorbij en het budget ook. Geef jezelf een Sinterklaas cadeautje en vraag het HIER aan.

In 2020 kreeg de gemeente Delft €300.000 Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) subsidie van het Rijk en in 2021 was dit zelfs €900.000. Dit geld moet jaarlijks opgemaakt worden.

Deze cadeaubon van het voor alle inwoners van Delft die via het Regionaal Energieloket wordt uitegedeeld is nauwelijks bekend. Het is voor kleine energiebesparende maatregelen zoals tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen of een waterbesparende douchekop.

Ik heb hier wat vragen over aan wethouder Brandligt (GL) over gesteld:

Vraag 1 Hoeveel cadeaubonnen zijn er tot nu toe uitgedeeld?

Antwoord 1 Aangevraagd 3697 en er zijn er 500 verzilverd

Vraag 2 Wat is het totale budget dat beschikbaar is voor deze cadeaubonnen?

Antwoord 2 Er zijn 11.500 cadeaubonnen beschikbaar en het totale budget is €650.000

Vraag 3 Sommige aanvragers komen op een wachtlijst. Waarom is dat?

Antwoord 3 Dat komt omdat wij het geld in tranches beschikbaar stellen

Vraag 4 Hoeveel euro van de totale RRE subsidie is al besteed?

Antwoord 4 Het geld gaat naar aan andere activiteiten van het Regionaal Energieloket  dus zal het dit jaar wel geheel op gaan.

Ergo: het loopt dus erg stroef met het uitdelen van de cadeaubonnen. Ongeveer 2/3 is bedoeld voor huurders en 1/3 voor huiseigenaren. De communicatie (aldus Brandligt) is vooral aan klanten van de Voedselbank en de Schuldhulpverlening gegeven. Ik mis daarbij de Bijstandsgerechtigden. De lage inkomens als eerste, is natuurlijk logisch, maar zo bereik je nooit 11.500 adressen.

Jan Peter de Wit

 

Een reactie

  1. Beste JP, dank voor de informatie. Maar bij mij gaan meerdere alarmbellen af.
    Regionaalenergieloket.nl zit in Amsterdam en is volgens de website een samenwerkingsverband van 4 bedrijven. Hoeveel geld geeft de gemeente Delft aan dit bedrijf? Voor welke prestaties? Wat hebben burgers er aan? Als de gemeente geld krijgt om aan energiebesparing te besteden, waarom gaat het geld dan niet direct aan burgers? Wat is de werkelijke winkelwaarde van de “cadeau”bon?
    Waarom bemoeit de gemeente zich met de markt? In het verleden steunde de gemeente ook “Reimarkt Delft”, waarvan ik nooit een winkel of vestiging heb kunnen ontdekken in Delft. Reimarkt is een bedrijf ergens in het Noord-Oosten van Nederland… Daarvóór steunde de gemeente Delft de stichting “Eerste Regionale Energie Agentschap” in Zoetermeer. En een jaar of 20 geleden steunde de gemeente ook zo’n soort stichting in Delft .
    Bij al dit soort preferentiële behandelingen van bepaalde (geselecteerde) bedrijven of stichtingen mengt de gemeente zich in de markt tussen kopers en verkopers en dus tussen burgers en leveranciers. Daarbij worden gewone bedrijven buitenspel gezet en worden dus ook normale economische processen verstoord. Gaat de overheid straks ook een bedrijf uit Franeker inschakelen om Delftse burgers helpen om hun auto te onderhouden? Of een bedrijf uit Limburg dat de APK wel even regelt met een subsidie van de gemeente? Of een notaris uit Delfzijl die Delftenaren een korting geeft dankzij een subsidie van de gemeente? Of een transportbedrijf uit Bulgarije dat je pakjes goedkoper kan vervoeren omdat ze gratis van het stadskantoor gebruik mogen maken als magazijn en distributiepunt (zat ruimte…)?
    JP kun jij in beeld brengen hoeveel de gemeente Delft uitgeeft aan het direct of indirect steunen van bepaalde bedrijven en stichtingen die daarmee concurrentievoordeel behalen t.o.v. het gewone bedrijfsleven? Dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *