Financieel wethouder Stephan Brandligt (GroenLinks) is een door-geradicaliseerde zolderkamer communist

De niet-sluitende onwettige Delftse Begroting 2021-2024 die bedoeld was als wapen tegen minister Kasja Ollongren(D66) komt als een boemerang keihard terug naar Delft. Na het totaal missen van het doel (Delft stond alleen in Zuid-Holland) krijgen wij nu met verdrievoudigde snelheid een onnodige financiële opdonder.

De gevolgen zijn zeer zuur voor de Delft. Wij moeten nu sneller en harder bezuinigen. Vorig jaar november stelde de coalitie een Begroting vast met de volgende meerjaren tekorten:

Begroting 2021-2024. De opgetelde tekorten van 21 t/m 24 bedragen samen 16,5 miljoen euro

Deze Begroting werd natuurlijk afgekeurd door toezichthouder de provincie Zuid-Holland omdat hij structureel een tekort liet zien. Een Statement wilden GroenLinks, PvdA, D66, Stip en VVD + ChristenUnie maken naar het Rijk. Gevolg is dat Delft door star struisvogelgedrag per 1 januari onder onder curatele van provincie en het rijk staan. Verscherpt financieel toezicht betekent dat de gemeenteraad niks nieuws mag besteden.

Gevolg is dat we nu maar 13 weken de tijd krijgen om de begroting sluitend te krijgen. Dat wil zeggen de uitgaven en inkomsten moeten in evenwicht zijn. Maar ondertussen zijn de tegenvallende Najaarsrapportage en de Rijks circulaires van september tot december binnen. Die laten uiteraard door Corona een zeer negatieve ontwikkeling zien. En daar de begroting reëel en structureel in evenwicht moet zijn moeten we nu uitgaan van de huidige situatie. En deze is ondertussen drastisch verslechterd:

De reële tekorten 2021 – 2024 bedragen opgeteld 45,3 miljoen euro

In plaats van een tekort van 6,5 miljoen in 2021 is dat opgelopen tot 13,3 miljoen euro. En in 2022 is een tekort van 5,9 miljoen opgelopen tot 16,1 miljoen. Enzovoort. Totaal tekorten eerst van 16,5 miljoen zijn opgelopen naar 45,3 miljoen. Paniek in het Stadhuis dus. Alle ambtenaren zijn thuis bruusk uit hun winterslaap gewekt om naar extra bezuinigingen te zoeken.

Vooral het Sociaal Domein is volledig financieel ontspoord. Dat krijg je met GroenLinks en de PvdA. Hun bezuinigingen hierop waren vooral cosmetisch van aard. Voor de bühne. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Dit GroenLinks college heeft het doelbewust laten ontsporen. Corona heeft dit bluf pokerspel om de Rijks-knaken versneld aan het licht gebracht. En Delft is nat gegaan.

Nu probeert GroenLinks de rekening natuurlijk geheel bij de hard werkende burgers te leggen die wel verantwoord met hun geld zijn omgegaan. Zo werkt links nu eenmaal.

In werkelijkheid hebben ze vier jaar lang in het Sociaal Domein een schijnwerkelijkheid gecreëerd van het knuffelen en verwennen van mensen in de Bijstand en gratis zorg verlenen aan mensen die het dik zelf kunnen betalen. En ook nog het inschakelen van peperdure Zorgbureaus. De riante vergoedingen worden – niet te controleren – grotendeels opgesoupeerd aan bobo’s in deze groots opgetuigde luxe organisaties.

Als wethouder Brandligt naar ons geluisterd had en de gemeenteraad ook 18 november 2020 direct geïnformeerd had over het mondeling aangekondigde preventieve financiële toezicht, dan waren we met één handomdraai klaar geweest. We hadden het tekort van 6,5 miljoen kunnen dekken door dit uit de algemene reserve te halen. Uit de 100 miljoen Eneco opbrengst. Dan was de Begroting sluitend geweest. En waren we niet onder preventief toezicht gesteld.

Dan hadden we verder ruim de tijd gehad om behoedzaam de tering naar de nering te zetten. Maar vanwege landelijke one-man verkiezingsshows van wethouder Stephan Brandligt tegen het kabinet Rutte zijn we nu zwaar de klos.

Bla bla bla ik ben trots op het leveren van opzettelijk prutswerk en sta hierin helemaal alleen. Zoetermeer en Leiden kozen eieren voor hun geld. Alleen de communistische enclave Stadskanaal in Oost-Groningen staat nog achter me.

Hart voor Delft / Groep Stoelinga 

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [167.00 B]